Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη. Εκδήλωση με θέμα την Ανατολική Θράκη – Ανατολική Ρωμυλία.


Μία ιδιαίτερη εκδήλωση, αφιέρωμα στις χαμένες πατρίδες, επιμελήθηκε με ευαισθησία το «Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη» και παρουσίασε την Παρασκευή στην οικία των ιδρυτών του ιδρύματος κυρίου Δημήτρη και Φλώρας Καψάλη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο κύριος Βλάσης Αγτζίδης, με θέμα: «Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία. Από τη συνθήκη του Νειγύ στη συνθήκη της Λωζάνης.»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κυρίας Νατάσσας Μπαρμπίκα, μέλλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, η οποία αφού καλοσώρησε τους προσκεκλημένους της βραδιάς, φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο του ιδρύματος για τις «αλησμόνητες πατρίδες»: τον Πόντο, την Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και τώρα για την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία. Η κυρία Νατάσσα Μπαρμπίκα, μίλησε για τον πόνο, τη θλίψη από την απώλεια που προκαλεί η θύμηση.

Ακολούθησε multimedia παρουσίαση εικόνων από τις χαμένες πατρίδες, παραδοσιακοί χοροί και μουσική. Καθηλωτική ήταν επίσης και η παρουσίαση υλικού για τις περιοχές από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, κύριος Βλάσης Αγτζίδης. Ο κύριος Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτορ σύγχρονης ιστορίας της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης. Ο κύριος Αγτζίδης παρουσίασε με εύληπτο τρόπο γεγονότα που αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας και ανέδειξε την πραγματικότητα ότι και στην περίπτωση των συγκεκριμένων περιοχών, η έλλειψη ενότητας, ομοψυχίας και στρατηγικής οδήγησαν για μία ακόμη φορά σε χαμένες ευκαιρίες.

Ακούγοντας την ομιλία του κυρίου Αγτζίδη, η σκέψη που γεννιέται είναι το πόσο επιδερμική μπορεί να είναι η σχέση μας με την Ιστορία και πόσο εύκολα σημαντικά γεγονότα μένουν έξω από τα βιβλία του εκπαιδευτικού μας συστήματος ή στην καλύτερη περίπτωση δεν αναλύονται επαρκώς. Ομιλίες σαν κι αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη δυναμική των όσων διαμόρφωσαν την περιοχή μας. 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ιδρύματος κύριος Δημήτρης Καψάλης βράβευσε τους μαθητές που αρίστευσαν στην Ιστορία. Ακολούθως στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής της Α’ Πειραιώς κύριος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος κύρος Νικόλαος Πτερούδης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νικόλαος Πούντος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κύριος Λεούσης., ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου της Αίγινας και πλήθος προσκεκλημένων.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png