Νότες κάτω από τον έναστρο ουρανό στην Παχειά Ράχη.


Για μία ακόμη χρονιά η οικία της οικογένειας Seegy φιλοξένησε μία βραδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αίγινας. Στο μεγάλο κήπο της οικίας Seegy, κάτω από τον έναστρο ουρανό και μακριά από το πολύβουο κέντρο της Αίγινας, το μικρό αμφιθέατρο στην άκρη του κήπου φιλοξένησε δύο μεγάλους μουσικούς που εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους: τη Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί) και Ούβε Μάτσκε (πιάνο).




Η βραδιά ήταν παραμυθένια καθώς το κοινό "ταξίδεψε" με έργα των L.V. Beethoven, J. Brahms, C. Debussy και E. Grieg. Οι δύο μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το μικρό αμφιθέατρο. Στην οικία Seegy θα δοθεί ένα ακόμη ρεσιτάλ την Τετάρτη 27 Αυγούστου με την Θεοδώρα Μπάκα (mezzo soprano) και την Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο).
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της βραδιάς.

Η Σονάτα για βιολί σε Ρε μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, έργο 12 αρ.1, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δέκα σονατών του κορυφαίου Γερμανού μουσουργού. Ανήκει στην πρώτη περίοδο του έργου του, με εμφανείς τις επιδράσεις μεγάλων δημιουργών της εποχής. Ο συνθέτης την αφιέρωσε στον Ιταλό ομότεχνό του και κατοπινό δάσκαλό του κατά τα έτη 1800-1802, Αντόνιο Σαλιέρι.

Η Σονάτα για βιολί σε σολ μείζονα έμελλε να είναι τα τελευταίο έργο του Γάλλου συνθέτη Κλοντ Ντεμπισύ. Ολοκληρώθηκε στα 1917 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό του Παρισίου τον Μάιο του ίδιου έτους. Σύντομη στη διάρκειά της αλλά γεμάτη πλούσια ηχοχρώματα δανεισμένα από διαφορετικές ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις, η σονάτα αυτή είναι η τρίτη από έναν κύκλο έξι σονατών για διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων που ο συνθέτης φιλοδοξούσε να ολοκληρώσει.

Ο Γ. Μπραμς συνέθεσε το Σκέρτσο για βιολί και πιάνο σε Ντο ελάσσονα το 1853, όμως αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1906, εννέα χρόνια μετά το θάνατό του. Συχνά αναφέρεται ως τμήμα της σονάτας «F-A-E (frei–aber-einsam)» για βιολί και πιάνο, που συνιστά ένα παράδειγμα συλλογικής μουσικής γραφής. Εν προκειμένω, η σονάτα F-A-E αποτελείτο από τέσσερα μέρη, δύο εκ των οποίων ήταν γραμμένα από τον Ρόμπερτ Σούμαν, ένα από τον Γιοχάννες Μπραμς και ένα από τον μαθητή του Σούμαν, Άλμπερτ Ντίτριχ και προοριζόταν για δώρο προς τον βιολιστή Γιόζεφ Γιοακίμ, με τον οποίο οι τρεις συνθέτες συνδέονταν με φιλία.

Η τρίτη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε ντο ελάσσονα αποτελούσε την ιδιαίτερη προτίμηση του ίδιου του Νορβηγού συνθέτη Έντβαρντ Γκρηγκ μεταξύ των τριών σονατών που είχε γράψει για βιολί και πιάνο. Η πρώτη δημόσια εκτέλεση του έργου δόθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, με τον Γκρηγκ στο πιάνο και τον εξέχοντα Ρώσο βιολιστή Αντολφ Μπρόντσκυ. Αποτελείται από τρία μέρη, στα οποία ο ακροατής μπορεί να εντοπίσει παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς της Νορβηγίας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png