"Με πέτρα και πηλό". Τα εγκαίνια της έκθεσης στην ψαραγορά.


Τα εγκαίνια της έκθεσης "Με πέτρα και πηλό" πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στην παραλία της Αίγινας και πιο συγκεκριμένα στην ψαραγορά, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο εκθεσιακό χώρο της Γιορτής Φιστικιού. Σε αυτή την έκθεση η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επιχειρεί μία γνωριμία των επισκεπτών με τους λαϊκούς καλλιτέχνες της Αίγινας. Καλλιτέχνες της σκληρής μαυρόπετρας ή του Αιγινήτικου πωρόλιθου, του μαλακού πουριού, του πηλού, ακόμη και της ψηφίδας.

Η συζήτηση μαζί τους αναδεικνύει την έμφυτη διάθεση για δημιουργία, την τέχνη που βρίσκει το δρόμο της μέσα από μια άρρηκτη ακολουθία γενεών. Πετράδες που η τέχνη πέρασε από τον παππού στον πατέρα και σήμερα στον γιό, δίνοντας στα έργα τους εκείνο τον αυθορμητισμό του ανθρώπου που ζει σε επαφή με την φύση, με τις ομορφιές και τα τοπία του νησιού, αλλά και "πατάει" γερά στην τέχνη που έμαθε από αγάπη για τα οικογένειά του. Αυτή η αγάπη μοιάζει να ενισχύεται και να αναμοχλεύεται από την ανάγκη για τη δημιουργία μιας άρρηκτης σύνδεσης με το παρελθόν. Το παρελθόν της οικογένειας, των έργων της, της παράδοσης που δημιούργησε.

Η λαϊκή τέχνη που παρουσιάζουν οι Αιγινήτες καλλιτέχνες έχουν την ανεμελιά ενός καλοκαιριάτικου μεσημεριού, αλλά και την στιβαρότητα που δίνει η γνώση, όταν αυτή προέρχεται από την αυθεντική παράδοση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χθες το βράδυ μίλησαν με τους εκθέτες για τα έργα που παρουσιάζουν ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Νίκος Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος κύριος Βαγγέλης Δέδες, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νεκτάριος Λεούσης, αλλά και οι επισκέπτες της έκθεσης που βρήκαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά έργα λαϊκής τέχνης της Αίγινας από μαυρόπετρα, πηλό και πουρί.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png