Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Μια ονειρική βραδιά στην Παχειά Ράχη.


Με την υψίφωνο Λουκία Σπανάκη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο, συνεχίστηκε χθες Παρασκευή το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την κυρία Ντόρα Μπακοπούλου. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε ρεσιτάλ τραγουδιού και φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο της οικογένειας Seegy στην Παχεία Ράχη. Η βραδιά ήταν ονειρική και το μουσικόφιλο κοινό απόλαυσε έργα των: Φρανσίς Πουλένκ, Μωρίς Ραβέλ, Τόμας Κάμπιον, Τζιάν Κάρλο Μενότι, Χοακίν  Τουρίνα, Νικολάι Ρίμσκυ - Κόρσακωφ, Κλωντ Ντεμπισσύ και άλλων συνθετών. Το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας συνεχίζεται σήμερα Σάββατο με τη διεθνούς φήμης μουσικό Ντόρα Μπακοπούλου με ρεσιτάλ πιάνου σε έργα Σούμαν και Σοπέν, στην παραλία της Αύρας.


Η Λουκία Σπανάκη μεγάλωσε  στον Πειραιά. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με τη μουσική σπουδάζοντας πιάνο με τον Γιώργο Μάνεση στο ωδείο του Πειραικού Συνδέσμου ενώ παράλληλα μελέτησε ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη & φούγκα) στο Εθνικό Ωδείο. Μετά το δίπλωμά της, μαθήτευσε στην τάξη τραγουδιού της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Ατενέουμ. Μετά την αποφοίτησή της κέρδισε την υποτροφία του Σωματείου Μαρία Κάλλας συνεχίζοντας τις σπουδές της στο Μιλάνο. Έχει κερδίσει α΄ βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς "Τζουζέππε ντι Στέφανο" στη Σικελία και της Αs.Li.Ko. στο Μιλάνο καθώς και στον πανελλήνιο διαγωνισμό "Τέχνη" στη Θεσσαλονίκη.

Το ντεμπούτο της έγινε με την «Λουτσία ντι Λάμμερμουρ» την οποία ακολούθησαν ρόλοι όπως η Βιολέττα στην Τραβιάτα, η Βασίλισσα της Νύχτας στον Μαγικό Αυλό, Ντόνα Άννα στον Ντον Τζοβάννι, Ροζαλίντε στη Νυχτερίδα, Μουζέττα στη Μποέμ, Μαντάμ Χερτς στον Ιμπρεσσάριο. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως στο Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας, στην Όπερα της Στουτγκάρδης, στην Κρεμόνα, στην Παβία, στο Κόμο, στην Μπρέσια, κ.α., ενώ έχει εμφανιστεί και στο Πεκίνο ξανά ως Λουτσία. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα της ΕΡΤ, κ.α.

Ο Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο, όπου σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της κας Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν  φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής  της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με βαθμό διπλώματος άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο παμψηφεί και έπαθλο Ματζαγριωτάκη (τάξη Ντόρας Μπακοπούλου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Paul Badura-Skoda, Μαρτίνο Τιρίμο, Halina Alberth, Jean-Claude Pennetier, Irina Kherj, Leon Fleisher, Chantal Stigliani κ.ά. και έχει μετάσχει σε διεθνείς μουσικές συναντήσεις. Έχει βραβευθεί με α΄και β΄ βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου (Χ.Ο.Ν. α΄βραβείο εκτός συναγωνισμού και χρυσό μετάλλιο, Λέσχης Φίλων Jose Carreras, Μουσικοί Αγώνες Υπουργείου Παιδείας, Διαγωνισμός «Χρυσή Μούσα») και έχει αποσπάσει β΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Art and Education in the 21st century». Τιμήθηκε με β΄ Βραβείο (μη απονεμηθέντος πρώτου βραβείου) στον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Απόλλων» (Μάρτιος 2008), επίσης, βραβεύτηκε από την UNESCO για την μουσική του προσφορά (Νοέμβριος 2008).

Έχει εμφανιστεί στην Αθήνα (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Αίθουσα Athenaeum, Αίθουσα Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αίθουσα Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce/Deree, Αίθουσα Φίλιππος Νάκας, Αίθουσα Παρνασσός, Αίθουσα Ινστιτούτου Goethe, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, Πολεμικό Μουσείο, Αίθουσα Ινστιτούτου της Δανίας κ.α.), αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, Φεστιβάλ Ηρακλείου - Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», Φεστιβάλ Πάτρας - Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Φεστιβάλ Άργους - Αρχαιολογικός Χώρος Δειράδας, Θεσσαλονίκη (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, Φεστιβάλ Σύμης, Νάουσα, Κόρινθος, Χίος κ.α.), καθώς και στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες «Bavarian Classics» και «Haag Youth Instrumental Ensemble» σε κοντσέρτα των L. v. Beethoven, W. A. Mozart και J. S. Bach.

Είναι μέλος της Ε.Ρ.Τ.Α. Ελλάς (European Piano Teachers Association) και δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού και της μουσικής δωματίου. Συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος «Αίθριες Νύχτες». Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και έχει ηχογραφήσει ζωντανά για το Γ’ Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png