Η Ντόρα Μπακοπούλου μιλάει στο Aegina Portal.


Ντόρα Μπακοπούλου, συνέντευξη στο Γιάννη Ντούρο.
Με αφορμή τη λήξη του 5ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, η κυρία Ντόρα Μπακοπούλου έδωσε συνέντευξη στο Aegina Portal. Η κυρία Μπακοπούλου μας υποδέχθηκε στο σπίτι της στα Βροχεία. Το μελτέμι ερχόταν δυνατά πάνω από την κορφή της Μονής απέναντι. Η θέα από τη βεράντα της πλημμυρισμένη από τα κτήματα με τις φιστικιές και το υπέροχο μπλε της θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Ίσως το τέλειο μοτίβο για μια φτασμένη μουσικό, που αγάπησε πραγματικά το νησί μας, ζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της σε αυτό και του "δώρησε" ως αντάλλαγμα το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας.


Νιώθεις πραγματικά τυχερός να μπορείς να μπορείς να παρακολουθείς την Alissa Margulis, την Natalia Margulis, και την Lilly Maisky, να κάνουν πρόβα τα έργα που θα παρουσιάσουν λίγες ώρες αργότερα στο φινάλε του 5ου Μουσικού Φεστιβάλ της Αίγινας. Από μια ευτυχή συγκυρία η συνέντευξη γίνεται υπό τον αριστουργηματικό ήχο έργων των Ντεμπισσύ και Σοπέν!


Ευγενέστατη ως οικοδέσποινα, μίλησε για το πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ και πώς, με βάση την ποιότητά του, πήρε την θέση που του αξίζει στην συνείδηση του κόσμου και αγκαλιάστηκε από το κοινό, με αποτέλεσμα οι συναυλίες να προσελκύουν πολλούς θεατές και οι καλλιτέχνες να παίρνουν διθυραμβικές κριτικές. Μίλησε, επίσης, με ενθουσιασμό για τον σύλλογο φίλων του Φεστιβάλ και για όλους όσους το έχουν στηρίξει έως τώρα, προεξάρχοντος του Γιάννη Μόραλη, που, εν ζωή, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του.

Ωστόσο, εξέφρασε την  αγωνία της για το εάν ο θεσμός μπορεί να σταθεί στο μέλλον λόγω της πολύ κακής οικονομικής συγκυρίας. Έχουν υπάρξει υποσχέσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες υποσχέσεις αποτελούν την μεγαλύτερη ελπίδα για την διατήρηση αυτού του τόσο επιτυχημένου θεσμού. Ας το ελπίσουμε.

Σε συνέχεια της συνέντευξης της κυρίας Ντόρας Μπακοπούλου ο κύριος Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας απέστειλε την ακόλουθη, ενδιαφέρουσα επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:

5ο Διεθνές  Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας:
Συνοπτικός  απολογισμός και σκέψεις για  το μέλλον

Με την  βραδιά μουσικής δωματίου, τριών σημαντικών ερμηνευτριών του διεθνούς μουσικού στερεώματος, της Αλίσσα Μαργκούλις, της Ναταλίας Μαργκούλις και της Λίλλυ Μάισκυ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου και το φετινό 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου μας ζωγράφου και λάτρη της Αίγινας Γιάννη Μόραλη, εμψυχωτή, υποστηριχτή, δωρητή του Φεστιβάλ και δημιουργού του μοναδικού σήματός του. Πάντοτε υπό την διεύθυνση της διεθνούς φήμης ερμηνεύτριας του πιάνου Ντόρας Μπακοπούλου, το Φεστιβάλ χαρίζει στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του αξέχαστες βραδιές υψηλής ποιότητας, στους μουσικόφιλους κατοίκους, παραθεριστές και επισκέπτες του νησιού μας. 

Φέτος είχαν  προηγηθεί άλλες έξι βραδιές: Η εκπληκτική συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, της Έλλης Πασπαλά και της Σαβίνας Γιαννάτου που μάγεψε το κοινό των χιλίων περίπου ατόμων που είχε πλημμυρίσει την παραλία της Αύρας. Η συναυλία των Γιάννη Γεωργιάδη, Πάρι Αναστασιάδη, Κωστή Θέου και Βασίλη Ρακιντσή. Το ρεσιτάλ της Ντόρας Μπακοπούλου, αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την γέννηση των Σούμαν και Σοπέν, επίσης στην παραλία της Αύρας. Η συναυλία νέων ταλέντων, της Αναστασίας Σγάρα, του Στέλιου Παπαναστάση και της Μαριάννας Μπράουν, στο φιλόξενο Λαογραφικό μας Μουσείο. Οι δύο βραδιές τραγουδιού στην Παχειοράχη: της συναρπαστικής υψιφώνου Λουκίας Σπανάκη με τον Μάριο Καζά στο πιάνο, και η βραδιά γαλλικού τραγουδιού της ευαίσθητης Κυβέλης Καστοριάδου, με τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο μπαντονεόν και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, που έφερε το αδιαχώρητο στο μικρό πέτρινο αμφιθέατρο και τους κήπους της οικίας Σέγκυ, δημιουργήματα και τα δύο του μεγάλου γλύπτη μας Ιάσονα Μολφέση.

Πέρα όμως από την μουσική, το Φεστιβάλ χαρίζει στην Αίγινα κάτι εξίσου σημαντικό. Μέσα από τον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση προσφέρει σταθερά επί πέντε έτη μια πρωτοφανή θετική δημοσιότητα, που κανένας άλλος μεμονωμένος φορέας, θεσμός ή πρόσωπο δεν έχει κατορθώσει ποτέ να δώσει. Ο θεσμός του Φεστιβάλ λοιπόν δεν αφορά μόνο το μουσικόφιλο κοινό, αλλά όλους εμάς τους –εκ γενετής ή εξ επιλογής– Αιγινήτες, που –είτε μας αρέσει η κλασική μουσική είτε όχι– εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια τα αποτελέσματα μιας συνεχούς και εξαιρετικά θετικής προώθησης του νησιού μας, που ταυτίζει την Αίγινα με την υψηλή ποιότητα, τον πολιτισμό αλλά και την μαγεία.

Για την επίτευξη του σημαντικού αυτού αποτελέσματος  εργάζονται με αυταπάρνηση η Ντόρα Μπακοπούλου, εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, και μια μικρή ομάδα συνεργατών και φίλων, εθελοντών ή συμβολικά αμειβόμενων. Καίριας σημασίας είναι επίσης η συμβολή των χορηγών και των υποστηρικτών μας, μεγάλων ή μικρών, των οποίων όμως οι δωρεές σπάνια επαρκoύν για να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα της διοργάνωσης. Σημειώνω εδώ πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ προέρχεται από πηγές χρηματοδότησης εκτός Αιγίνης. Θα ευχόταν λοιπόν κανείς η Αίγινα να συμβάλλει περισσότερο στο μέλλον για την συντήρηση ενός θεσμού που τόσα της προσφέρει. 

Ο Δήμος από  την πρώτη χρονιά έδειξε ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ. Η παρούσα Δημοτική Αρχή μάλιστα, και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης προσωπικά, το έχει αγκαλιάσει και το έχει στηρίξει έμπρακτα με πολλούς τρόπους. Η κακή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, όμως, δεν επέτρεψε πάντοτε και την ανάλογη χρηματοδότηση. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η –ηθική πρωτίστως– υποστήριξη που μας παρέχει εδώ και δύο χρόνια η Ιερά Μητρόπολις και ο μητροπολίτης μας κ. Εφραίμ. Εφέτος μέσα στην γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ο θεσμός των Φίλων του Φεστιβάλ, τον οποίο εκπροσωπώ, αποδείχθηκε πολύτιμος. Ο ρόλος του και η συμβολή του στην εξεύρεση πόρων θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον, αν θέλουμε το Φεστιβάλ να εξακολουθήσει να υπάρχει. Η φετινή προσφορά όλων των μουσικών να συμμετάσχουν χωρίς αμοιβή, είναι παραπάνω από συγκινητική. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι, με τέτοιους όρους, δύσκολα θα μπορέσει να συνεχισθεί ο θεσμός διατηρώντας την ίδια ποιότητα και ακτινοβολία. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε όλοι μας ακόμη περισσότερο· να μην επιτρέψουμε στο σκληρό φως της πεζής μας καθημερινότητας να διαλύσει την μαγεία.

Γιώργος Θ. Καλόφωνος
Ιστορικός
Πρόεδρος των Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png