Έκθεση φωτογραφίας και boating performance της Χριστίνας Κολαΐτη στον Ναυτικό Όμιλο Αίγινας.


Η Κληρονομιά [On The Accounts of the Deceased] , είναι μια έκθεση φωτογραφίας και ναυτική περφόρμανς που παρουσιάστηκε στις 7 Αυγούστου 2020 στον Λιμενοβραχίονα ΚΕ στο λιμάνι της Αίγινας, σε συνεργασία με το ΝΟΑ Ναυτικό Όμιλο Αίγινας και το York St John University.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η Κληρονομιά είναι μία παράλληλη έκθεση με την SSW 30 Knots or Boukadoura της Χριστίνας Κολαΐτη που παρουσιάστηκε στο Dalby Forest που βρίσκεται στo North York Moors National Park in North Yorkshireτης Βρετανίας, κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ SelfScapes το έτος 2018, μια ομαδική έκθεση υποστηριζόμενη από το York St John University και το Forestry Commission England.

Η Κληρονομιά [On The Accounts of the Deceased] της Χριστίνας Κολαΐτη.

Σύμφωνα με το νόμο του Περιουσιολογίου, όλες οι Ελληνικές οικογένειες πρέπει να δηλώσουν όλα τα πολύτιμα ακίνητα αλλά και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους, ανάμεσα σε άλλα πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και οικογενειακά κειμήλια.
 
Ο σχετικός νόμος υποδεικνύει πως αυτή η διαδικασία καταγραφής των αγαθών είναι βασισμένη στην πολυτιμότητα τους. Ωστόσο, μια τέτοια διεργασία θα μπορούσε να αφορά μια συναισθηματική διαδικασία η οποία διαδικασία δεν συναρτάται με την χρηματική αξία του αντικειμένου αλλά την πολυτιμότητα της κάθε οικογενειακής ιστορίας που συνοδεύει την μη υλική κληρονομιά.
 
Η φωτογραφική αυτή εγκατάσταση η οποία πραγματοποιήθηκε από παιδιά μαθητές του Ναυτικού Όμιλου ΝΟΑ, αποτελεί μια μεταφορική προσέγγιση στην έννοια της κληρονομιάς μεταβιβάζοντας την από γενιά σε γενιά. Μια τέτοιου είδους συμβολική κληρονομιά δεν αφορά υλικά αγαθά αλλά συνοψίζει τις οικογενειακές παραδόσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν τόσο την ατομική όσο και την τοπική ιστορία του νησιού.
 
Τρἰα πορτραίτα γυναικών τυπωμένα σε πανιά οπτιμιστή, είναι μεγεθύνσεις φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ της δημιουργού και εκπροσωπούν τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας οι οποίες έζησαν ανάμεσα σε δυο αιώνες στην Αίγινα. Η προγιαγιά γεννημένη το 1902, η γιαγιά το 1922 και η μητέρα το 1946 εξιστορούν την προίκα της οικογενειακής ιστορίας που πέρασε από τη μια γυναίκα στην επόμενη. Παράλληλα, μια άλλη εικαστική εγκατάσταση στο δάσος Dalby της Βρετανίας συνεχίζει αυτό το μονοπάτι προσωπικής ιστορίας, μετατρέποντας τα δέντρα του δάσους σε ιστία παρουσιάζοντας αναπαραστάσεις από οικογενειακές φωτογραφίες σε ναυτικά πανιά, κι έτσι δημιουργώντας μια φανταστική αίσθηση θαλασσινού ταξιδιού στο δάσος.
 
Η μεταφορική έννοια του προσωπικής κληρονομιάς ή προσωπικής "χαρτογράφησης", προτάθηκε από τον ψυχολόγο Scott Peck το 1974, ως ένας συμβολικός τρόπος που ορίζει την προσωπική μας ιστορία καθορίζοντας τον προσανατολισμό μας στη ζωή, ενώ οπτιμιστής σημαίνει ᾽εκείνος που έχει ελπίδα για το μέλλον᾽. Ο συμβολισμός ετούτος σε συνοχή με την Ελληνική παράδοση του ταξιδιού, του ξενιτεμού και της ναυτικής ζωής αγγίζει εκφάνσεις της νησιώτικης ζωής που είναι ριζωμένες βαθιά στην προσωπική αλλά και τοπική μας ναυτική κληρονομιά.
 
'Απο στόφα απόκοτη κρατάω θαλασσοφαγωμένων ναυτικών,
[...] να είμαι απλώς αυτό που είχα θελήσει.῾
(Κολαΐτη Π., Σελέστεια)

Ειδικά ευχαριστήρια στο Ναυτικό Όμιλο Αίγινας για τη συνεργασία, τον προπονητή κύριο Βασίλη Ηλιόπουλο που διεύθυνε τα σκάφη και τους μαθητές του Ομίλου που οδήγησαν τους οπτιμιστές κατά τη εκτέλεση της boating performance.
 
Το έργο θα δημοσιευθεί επίσης στην Journal of Greek Media and Culture, τεύχος Οκτωβρίου 2020 Issue 7.0
 
Το νέο βιβλίο της Χριστίνας Κολαΐτη με τίτλο Ναυτία, θα είναι διαθέσιμο από τον Αύγουστο 2020.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png