"Αιγινήτικα κανάτια βυθισμένα στη θάλασσα". Το αποτύπωμα των καλλιτεχνών, του χρόνου και της θάλασσας σε ένα αντικείμενο - σύμβολο της Αίγινας. . .

Ένα δρώμενο που το βλέπουμε να συμβαίνει για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας. Πρόκειται για την τοποθέτηση Αιγινήτικων κανατιών, που η επιφάνειά τους έχει φιλοτεχνηθεί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη "Διαδρομή των Καλλιτεχνών", στον πυθμένα της θάλασσας". Η ιδέα μάλλον βασίζεται στην νοσταλγική εικόνα της αποτύπωσης του χρόνου και της θάλασσας πάνω σε αγγεία. Εικόνα γνώριμη για τους κατοίκους του νησιού, καθώς και παλιά υπήρχε η συνήθεια κανάτια και άλλα αγγεία να τοποθετούνται στη θάλασσα και μετά από καιρό να ανασύρονται, δημιουργώντας την αίσθηση και την υφή του παλιού.


Έτσι, σήμερα το μεσημέρι τριάντα καλλιτέχνες παρουσίασαν τα κανάτια τους στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου. Τα κανάτια ήταν φιλοτεχνημένα με διάφορα θέματα, το περιεχόμενο των οποίων αντλούνταν από τη λαογραφία της Αίγινας, μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα και επικαιρότητα. Τα κανάτια ενώθηκαν με ένα κεντρικό σκοινί και στη συνέχεια όλα μαζί με ένα γλυπτό από πουρί, που είχε φιλοτεχνήσει ο Αιγινήτης γλύπτης Τάκης Μαρίνης. Στο αλιευτικό σκάφος "Μαρία" επιβιβάστηκαν οι καλλιτέχνες και μέλη της επιτροπής και μαζί με ένα ακόμη σκάφος προσέγγισαν μία περιοχή έχω από τη "Σπίθα" του λιμανιού. Εκεί με τη βοήθεια τριών δυτών τα βύθισαν. Αυτά θα ανασυρθούν του χρόνου και θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Δείτε φωτογραφίες από το δρώμενο εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ τον καπετάν Νίκο Μπήτρο και την οικογένειά του, για τη βοήθεια που μας προσέφεραν κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης του δρώμενου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png