"Από Πηλό". Ένα φιλμ ντοκιμαντέρ για τους τελευταίους αγγειοπλάστες της Αίγινας.

Βραβεύθηκε ήδη στο 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, με το βραβείο ντοκιμαντέρ "Γιάννης Λάμπρου", θα παρουσιαστεί και σε άλλα φεστιβάλ, ενώ ζητήθηκε από το κανάλι της Βουλής. Είναι το ντοκιμαντέρ "Από πηλό" του Δημήτρη Γκουζιώτη, που καταγράφει τους τελευταίους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες της Αίγινας.


Διάρκεια: 45 λεπτά
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουζιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμάς Γκίνης
Μοντάζ: Δήμητρα Μπέσση
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Παραγωγή: Δήμητρα Μπέσση

Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε εδώ.

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γκουζιώτη έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών φορέων του νησιού και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε σε κάποια εκδήλωση του καλοκαιριού.

Το κείμενο για την παρουσίαση της παραγωγής.
Η πρώτη ύλη: αρχαία Γη της Αίγινας, σπάνιος άργιλος. Κάτω από τον ναό της Αφαίας Αθηνάς, οι τελευταίοι τεχνίτες του Μεσαγρού πλάθουν μια γλώσσα από πηλό, αρχαία. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες της Nasa προσπαθούν να βρουν τη συνταγή που καθιστά τα κεραμεικά της Αττικής γης το μοναδικό υλικό που αντέχει σε υψηλές και θερμοκρασίες όμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν τα διαστημόπλοια στις πτήσεις τους.

Ο Νεκτάριος και ο Γιώργος Γκαρής, οι τελευταίοι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες της Αίγινας, συνεργάστηκαν στη δημιουργία της ταινίας με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γκουζιώτη σε μια προσπάθεια πλήρους καταγραφής όλης της διαδικασίας παραγωγής, όχι μόνο του περίφημου Αιγινήτικου κανατιού αλλά και άλλων αντικειμένων. Από την εξόρυξη του αργιλοχώματος και την επεξεργασία του σε πηλό έως το πλάσιμό του και την μορφοποίησή του στον τροχό ή στα καλούπια κι από εκεί στο φούρνισμα, την εφυάλωση και στο δεύτερο φούρνισμα. Μια τέχνη φαινομενικά απλή και ταπεινή η οποία όμως είναι άρρηκτα δεμένη με την τεχνική και την αισθητική της ελληνικής – μεσογειακής υπαίθρου, μια τέχνη που φέρει το πνεύμα της επαφής και της αγάπης προς τη φύση: χώμα και νερό, αρκούν, ακόμη και σήμερα, για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να δημιουργήσει, να ομορφύνει και να δροσίσει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο.

Παρακολουθώντας τους αδερφούς Γκαρή στο έργο τους, οι συντελεστές της ταινίας ένοιωσαν αμέσως την ανάγκη προστασίας που έχουν αυτοί οι μοναχικοί καλλιτέχνες και η τέχνη τους, απειλούμενοι από την αστικοποίηση της Αίγινας και, το κυριώτερο, από την απουσία κάθε μέριμνας για την εκπαίδευση νέων αγγειοπλαστών. Το Αιγινήτικο κανάτι θα χαθεί μαζί με τους τελευταίους δημιουργούς τού Μεσαγρού ή θα μπορέσουν να μυήσουν στον κόσμο των μορφών τους νέους καλλιτέχνες όπως γίνεται στη σχολή μαρμαρογλυπτικής της Τήνου; Ποιός είναι ο ρόλος του Δήμου και της Εκκλησίας στη δημιουργία ενός σοβαρού εργαστηρίου αγγειοπλαστικής στην Αίγινα;

Το κινηματογραφικό υλικό των 46 λεπτών προέκυψε ύστερα από αλεπάλληλες επισκέψεις, συζητήσεις και γυρίσματα στον Μεσαγρό και σε άλλα σημεία της Αίγινας επί έξι μήνες. Το μοντάζ έγινε στην Αίγινα από την Δήμητρα Μπέσση, η οποία είναι και παραγωγός του φιλμ. Την ιδιαίτερη μουσική έγραψε ο Γιώργος Μαγουλάς. Την επιστημονική υποστήριξη προσέφεραν η Ειρήνη Γρατσία, η Αγνή Σιαμπανοπούλου και ο Γιάννης Μπαντέκας. Βοηθός σκηνοθέτης ο Θωμάς Γκίνης και ηχολήπτης ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος. Όλοι τους εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Επειδή αγαπούν την Αίγινα. Κι έτσι προέκυψε η ταινία ΑΠΟ ΠΗΛΟ που μαζί με τις ταινίες του Νίκου Αλπαντάκη Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ και ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ αποτελούν ένα σημαντικό τρίπτυχο σύγχρονων κινηματογραφικών έργων για τον μοναδικό πολιτισμό και τη γη της Αίγινας.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 26 Μαίου στο  Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δημόσιες προβολές, σε φεστιβάλς, εκδηλώσεις και τηλεοπτικούς σταθμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο σκηνοθέτης.
Ο Δημήτρης Γκουζιώτης γεννήθηκε το 1964 στα Τρίκαλα Θεσσλίας, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής. Με τις ταινίες, τις εκπομπές και τα βιβλία του προτείνει ένα σινεμά ελεύθερο από στεγανά και βαρετά κλισέ. Ζει στην Αίγινα.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png