Αναπαράσταση του αλωνίσματος στο Μεσαγρό...

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε στο Μεσαγρό η αναπαράσταση της διαδικασίας του αλωνίσματος, μια εκδήλωση που ζωντανεύει τη λαογραφία του νησιού, μέσα από την πραγματικότητα της εργασίας, της επαφής με τη γη, τον μόχθο του γεωργού. Κάπου εκεί στο τέλος του καλοκαιριού, όταν όλα στο νησί πρέπει να είναι έτοιμα για να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας που έρχεται, το αλώνισμα σφραγίζει το μόχθο του καλοκαιριού. Πρόκειται για μία εκδήλωση όπου οι συνθήκες, τα γεωργικά σύνεργα και η τέχνη είναι αυθεντικά. Μια διαδικασία που κάνει τα παιδιά να στέκονται με θαυμασμό μπροστά στην αλληλουχία της φυσικής διαδικασίας: την καλλιέργεια που γίνεται από ανθρώπινα χέρια και την παραγωγή του καρπού όπου ζώα και άνθρωποι συνεργάζονται αρμονικά, χωρίς τη μεσολάβηση μηχανημάτων ή κάποιου πολύπλοκου σχεδιασμού.


Είναι η απλότητα του γοητεύει του νέους, η ουσία της ύπαρξης και η απόδειξη ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν χωρίς μηχανές. Η παρουσίαση της δουλειάς στην ύπαιθρο που κάνει τους μεγαλύτερους να νιώθουν περήφανοι που μπορούν να παρουσιάσουν κάτι πολύτιμο για τις νέες γενιές, όπου και οι ίδιο συμμετείχαν ως παιδιά. Κάθε τι στο νησί είναι συνυφασμένο με παραδόσεις, με έθιμα και τη θρησκευτικότητα. Η ακολουθία των πραγμάτων είναι αδιάλειπτη, συνδέεται με τις εποχές και τις δυνάμεις των ανθρώπων, αλλά όλα ορίζονται από τις προσταγές της Φύσης.



Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Νίκος Τζίτζης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κυρία Παναγιώτα Τζίτζη. Τέλος σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν από το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, επιβάλλεται σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τα τυπικά σημεία της οργάνωσης της εκδήλωσης, όπως η ώρα έναρξης ή η τοποθέτηση των καθισμάτων να έχουν διευθετηθεί από το διοργανωτή φορέα, καθώς σε αυτές συμμετέχουν παιδιά και άτομα μεγάλης ηλικίας που ταλαιπωρούνται από την αναμονή.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png