Ο Κλήδονας στο Φανάρι του Μπούζα. Όταν η λαογραφία σμίγει με τη μαγική ομορφιά του νησιού. ..

Ήταν οι στιγμές που ο ορίζοντας έπαιρνε όλες εκείνες τις κόκκινες αποχρώσεις λίγο πριν την καλοκαιρινή νύχτα. "Τα ριζικά" αναβίωναν κάτω από το φανάρι του Μπούζα και είναι από τις φορές που η λαογραφία της Αίγινας δεν κρατιέται απλά ζωντανή, αλλά μεταλαμπαδεύεται, μετουσιώνεται σε κτήμα των γενεών που έρχονται. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός, όταν η αναβίωση ενός τοπικού εθίμου μπορεί να είναι φρέσκια και ζωντανή, τόσο που να δίνει χαρά και να δημιουργεί ζωηρό ενδιαφέρον. Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας επέλεξε φέτος να πραγματοποιήσει το έθιμο των ριζικών στο Φανάρι του Μπούζα. Και η επιλογή του αυτή έβγαλε κυριολεκτικά την παράδοση του νησιού έξω στον κόσμο, να την δει, να τη γνωρίσει, να ανασύρει μνήμες, να συμμετέχει. Μαζί με όσους γνώριζαν για την εκδήλωση, δεκάδες παραθεριστές πλησίασαν και σταμάτησαν για να ακούσουν και να δουν. Παιδιά και νέες κοπέλες, δίπλα στις μεγαλύτερες κυρίες του Συλλόγου, πλησίασαν το δοχείο με το "αμίλητο νερό" και όταν το κόκκινο πανί βγήκε από πάνω του άκουσαν "τα ριζικά".

Η κυρία Λίνα Μπόγρη μίλησε για το έθιμο και είπε παλιές ιστορίες της Αίγινας που σχετίζονταν με αυτό. Το χαμόγελο έλαμψε στα πρόσωπα όλων και φωτίστηκε ακόμη περισσότερο από τη μεγάλη φωτιά που άναψε δίπλα στη θάλασσα. Τα παιδιά μαζεύτηκαν τριγύρω και καθώς μια υπέροχη νύχτα καλοκαιριού ξεκινούσε δεν μπορούσε κανείς παρά να αισθανθεί τη μαγική ομορφιά που ακτινοβολεί η Αίγινα. Ένα ποτήρι κρασί και μεζέδες, φτιαγμένοι από τις κυρίες του Συλλόγου, συμπλήρωσαν μερικές στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα. Η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Φλώρα Αλυφαντή θέλει να ευχαριστήσει τον κύριο Νεκτάριο Μπόγρη για την πολύτιμη βοήθεια του, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκδήλωση.


Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png