Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς στην Αίγινα.

Όχι ανήμερα, αλλά την παραμονή της Πρωτομαγιάς έφτιαχναν σύμφωνα με τις παραδόσεις οι Αιγινήτες το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Η κατασκευή του περιελάμβανε μία βέργα αμπελιού, κληματόβεργα δηλαδή, λουλούδια από τους αγρούς, αλλά και κλωνιά ελιάς, στάχια και ζουμπούλια. Φυσικά η κατασκευή περιελάμβανε και ένα σκόρδο για το "κακό το μάτι". Την ημέρα της Πρωτομαγιάς οι κάτοικοι της Αίγινας έπαιρναν μια κουλούρα (ψωμί) η οποία είχε ένα κόκκινο αυγό στη μέση. Την έβρεχαν με κρασί και στη συνέχεια η οικογένεια έτρωγε από αυτό το ψωμί. Την ίδια μέρα συνήθιζαν επίσης να τοποθετούν ένα πέταλο πάνω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού τους, σαν γούρι.

Οι κοπέλες τραγουδούσαν: "Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια με εκείνα, στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη. Οι αηδόνες συμφώνησαν στης γης αγγελούδια και βρήκαν και τόνισαν καινούργια λουλούδια στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη". Η Αίγινα έμοιαζε και εξακολουθεί να μοιάζει, τόσο μοναδική και όμορφη αυτή την εποχή, η φύση στις εξοχές της προσκαλεί για ατελείωτες βόλτες, εκεί που τα πολύχρωμα άνθη "μπλέκουν" με το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png