Οι "Καλές Λαμπρές" της Αίγινας.

"Καλές Λαμπρές" ήταν σύμφωνα με την λαογραφική μας παράδοση η ευχή της Ανάστασης στην Αίγινα και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα η ευχή ακούγονταν από στόμα σε στόμα. Το τραπέζι της ημέρας ήθελε το κυρίως γεύμα να αποτελείται από χοιρινό στο φούρνο, ενώ αργότερα έγινε ο οβελίας όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το γλύκισμα της ημέρας στην Αίγινα ήταν η "γαλόπιτα", ένα είδος γαλακτομπούρεκου, που ακόμη και σήμερα φτιάχνουν οι γυναίκες στα σπίτια του νησιού. Η γαλόπιτα ήταν φτιαγμένη μόνο από γάλα και δεν είχε την κρούστα φύλλου που έχει το κλασσικό γαλακτομπούρεκο. Μία ακόμη παράδοση στην Αίγινα ήταν τα λαμπροκούλουρα, τα οποία έφτιαχναν τα κορίτσια. Στη μέση του ψωμιού έβαζαν ένα αυγό και το πήγαιναν στους γονείς τους. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όπως γινόταν και εξακολουθεί να γίνει η ακολουθία της Αγάπης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png