Το έθιμο του κλήδονα από το Μορφωτικό Σύλλογο Βαθέος.


Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από το Μορφωτικό Σύλλογο Βαθέος, στο προαύλιο του παλιού δημοτικού και αφορούσε στην αναβίωση του εθίμου του κλήδονα, αλλά και την παρουσίαση ενός θεατρικού έργου, την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Η γαλάζια χελώνα". Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαρία Λυκούρη, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η θεατρική παράσταση. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο εκπαιδευτικός κύριος Αντώνης Ντελής. Τους ρόλους ενσάρκωσαν οι κυρίες Αγγελική Στενάκη, Μαρίκα Λυκούρη, Ρίτσα Τσούρη, Νεκταρία Μεθενίτου, Λίτσα Σκούλου και οι κύριοι Αντώνης Ντελής, Μανώλης Λειβαδάς, και Πέτρος Γκοτσούλιας. Συντελεστές της παράστασης ήταν επίσης η κυρία Δέσποινα Λαζάρου, ο κύριος Βασίλης Λυκούρης, ενώ βοήθησαν οι κυρίες Αθηνά Τσούρη και Όλγα Πετρίτη.


Μετά το τέλος του θεατρικού έργου, που σκόρπισε άφθονο γέλιο και ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, σειρά είχε η αναβίωση του εθίμου του κλήδονα. Το δοχείο με το αμίλητο νερό πέρασε από όλους και ο κάθε ένας έριξε ένα αντικείμενο. Το τι ειπώθηκε κατά τη διαδικασία των ριζικών, μόνο το video μπορεί να το περιγράψει! Ακολούθησε το πήδημα της φωτιάς. Τα παιδιά είχαν φέρει μαζί τους τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και αφού τα έριξαν στη φωτιά, άρχισαν να περνούν από πάνω της ξανά και ξανά. Συντροφιά στην υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά, κράτησε η εξαίσια φωνή της κυρίας Ειρήνης Κουνάδη, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις κυρίες του Συλλόγου να μοιράζουν κρίθινα κουλούρια και τυρί, όπως το θέλει η παράδοση.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος κύριος Νίκος Πτερούδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαθέος κύριος Δημήτρης Κασιμάκης, η νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Δήμητρα Στάθη, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Πούντος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Τέλος μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος κύριος Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, που λόγο υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png