Ο χορός της Λαμπρής στο Σταυρό της Παλιαχώρας.


Πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά ο χορός της Λαμπρής στο Σταυρό της Παλιαχώρας. Πρόκειται για ένα λαϊκό πανηγύρι, που με τις προσπάθειες του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας "Ο Καποδίστριας" αναβιώνει μέχρι τις ημέρες μας. Ο χορός της Λαμπρής γίνεται στον περίβολο της εκκλησίας του Σταυρού, χώρο τον οποίο διαρρυθμίζουν για τις ανάγκες της ημέρας και της εκδήλωσης τα μέλη και το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου.


Ο χορός της Λαμπρής ήταν πολύ σημαντικός για τους κατοίκους της Αίγινας. Αποτελούσε μια ευκαιρία για τη συνεύρεση και την ξεκούραση μετά τις γιορτές, μέσα στο ανοιξιάτικο περιβάλλον των ημερών του Πάσχα. Σύμφωνα με τα λαογραφικά στοιχεία στην Παλιαχώρα τη Δευτέρα του Πάσχα γινόντουσαν δύο χοροί. Ο μικρός και ο μεγάλος χορός της Λαμπρής. Ο μικρός γινόταν στην εκκλησία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι του νησιού μπορούσαν να αποκαλύψουν τον έρωτα τους και την αγάπη για την κοπέλα που ήθελαν ως σύντροφο. Κατά τη διάρκεια του χορού ο νέος έριχνε το μαντήλι του στα πόδια της κοπέλας που αγαπούμε. Αυτό ήταν σημάδι που ξεκινούσε την συνεύρεση των δύο οικογενειών, που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε να έρθει ο γάμος ανάμεσα στους δύο νέους.


Μετά το τέλος του μικρού χορού ξεκινούσε ο μεγάλος, που είχε και πιο μαζική συμμετοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρχε μια διάταξη με την οποία χόρευαν όσοι το επιθυμούσαν. Ο σκοπός αυτής της διάταξης ήταν οι νέοι και ανύπαντροι να χορεύουν μαζί, όπως οι γεροντότεροι ή εκείνοι που ήταν παντρεμένοι. Το χορό ευλογούσε ο ιερέας που έψαλε το Χριστός Ανέστη από το εκκλησάκι του Σταυρού. Τα τραγούδια που έλεγαν σε αυτό το χορό είχαν και σχέση με την αγάπη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος που το επιθυμούσε να μπορέσει να παρουσιάσει το ποια νέα επιθυμούσε για γυναίκα του. Αντίθετα με ότι ισχύει στις μέρες μας, οι Αιγινήτες κρατούσαν μεγάλη αργία για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς ο χορός διαρκούσε για τρεις μέρες, ενώ αργία ήταν και οι τρεις επόμενες Πέμπτες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ανοιξιάτικη ημέρα δημιούργησε τις καλύτερες συνθήκες για το χορό, όπως άλλωστε και για μια βόλτα στα εκκλησάκια της Παλιαχώρας, όπου τα ανθισμένα λουλούδια και η καταπράσινη φύση έδενε αρμονικά με τη μαυρόπετρα των κτισμάτων. Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κύριος Βασίλης Μουσουλέας καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ λίγο αργότερα, το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου της Κυψέλης χόρεψε σε παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας και των νησιών. Το χορό της Λαμπρής παρακολούθησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μουτσάτσος καθώς και εκπρόσωποι φορέων του νησιού.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png