Τα αποκριάτικα έθιμα της Αίγινας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έθιμα της περιόδου του Τριωδίου και των Αποκριών στην Αίγινα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον λαογραφική αξία, όμως κάποια έρχονται έστω και με παραλλαγές μέχρι τις μέρες μας. Την Τσικνοπέμπτη οι νοικοκυρές του νησιού έφτιαχναν μια χορτόπιτα από τσουκνίδες, ενώ την Κυριακή της Απόκριας έσφαζαν ένα αρνί που έτρωγαν το Σάββατο και την Κυριακή της Κρεατινής. Την Κυριακή της Τυροφάγου έτρωγαν κογκολόμιζες, δηλαδή μακαρόνια με τριμμένο τυρί. Οι Άλωνες είχαν ένα δικό τους έθιμο για την Κυριακή της Τυροφάγου, που υποδήλωνε το ξεκίνημα της Σαρακοστής. Κρεμούσαν με σπάγκο ένα αβγό από το ταβάνι του σπιτιού, το οποίο έφτανε στο ύψος του τραπεζιού. Στη συνέχεια όσοι βρίσκονταν πίσω από το τραπέζι, έβαζαν τα χέρια τους πίσω από τη μέση τους, ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιούσουν. Προσπαθούσαν να πιάσουν το αυγό με το στόμα. Όποιος τα κατάφερνε ήταν και ο νικητής αυτού του παιχνιδιού.

Ωστόσο περισσότερο σημαντική για τις δοξασίες των Αιγινητών σχετικά με τη μοίρα και την καλοτυχία είχε η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ένα από αυτά είναι το "αρμυροκούλουρο". Ο σκοπός του ήταν οι ανύπαντρες κοπέλες να μπορέσουν να "δουν" αυτόν που επρόκειτο να παντρευτούν. Έτσι την Καθαρή Δευτέρα επισκέπτονταν σπίτια που οι σύζυγοι είχαν παντρευτεί μία φορά και από εκεί έπαιρναν αλεύρι ή προζύμι, νερό και αλάτι. Τα υλικά τα έβαζαν σε ένα σκεύος το οποίο το τοποθετούσαν στο κατώφλι του σπιτιού. Με αυτά έφτιαχναν ένα κουλούρι το οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα αλατιού, για αυτό και "αλμυροκούλουρο". Οι κοπέλες το έτρωγαν πριν κοιμηθούν χωρίς να ποιούν νερό με σκοπό να δουν στον ύπνο τους αυτόν που θα έπαιρναν για άντρα τους να τους δίνει νερό.

Παρόμοιο σκοπό είχε και το "Κάλεσμα της Μοίρας". Το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας οι κοπέλες έπαιρναν ένα μαντίλι και έκαναν στις άκρες του τρεις κόμπους. Κατόπιν έπεφταν για ύπνο, ελπίζοντας ότι στον ύπνο τους θα δουν τον άντρα που θα παντρευόντουσαν.

"Αγία Δευτέρα βγαίνοντας, Αγία Τρίτη 'μβαίνοντας, Αγία Τετράδ' αληθινή, όπου σε στέλνω να διαβείς,
μήτε να φας, μήτε να πιεις, μήτε μ' άνδρα να κοιμηθείς. Να 'ρθη απόψε να μου ειπεί, ποιον άνδρα θε να πάρω".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png