"Τα ριζικά" στο Λαογραφικό Μουσείο.


Ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου και ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, συνδιοργάνωσαν από κοινού και παρουσίασαν στην αυλή του Λαογραφικού το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα, τα ριζικά. Οι φίλοι των δύο Συλλόγων έδωσαν δυναμικό παρόν γεμίζοντας με την παρουσία τους την αυλή, ενώ πολλοί από αυτούς έβαλαν και ένα μικρό αντικείμενο (όπως το απαιτεί η παράδοση) στο δοχείο με το "αμίλητο νερό". Πριν ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία του Κλήδονα, η κυρία Λίνα Πετρίτου, έκανε μία λαογραφική αναφορά σε αυτή την παράδοση που κράταγε γερά στις γειτονίες της Αίγινας. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα λαογραφικά στοιχεία της έρευνας της, ωστόσο όπως λέει και η ίδια "το ζητούμενο δεν είναι να αναβιώνουμε το έθιμο, αλλά να το ζούμε σε κάθε γειτονιά της Αίγινας".


Λίγο αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία με τους στοίχους και τα αντικείμενα, που όπως συμβαίνει συνήθως δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εγρήγορσης για το τι θα ακουστεί για ποιον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακούσαμε πολλούς στοίχους. Κάποιοι από αυτούς ήταν παραδοσιακοί με έντονο το στοιχείο της λαογραφίας πάνω τους, ενώ κάποιοι άλλοι σκανδαλιστικοί. Παρόν στην εκδήλωση η κυρία Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας και ο κύριος Κώστας Γαλάνης πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png