Στη φάρμα της οικογένειας Λαζάρου.


Στα πλαίσια της καταγραφής μιας Αίγινας διαφορετικής, μακριά από την καθημερινότητα των περισσοτέρων, που ωστόσο  παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, βρεθήκαμε στην φάρμα της οικογένειας Λαζάρου. Η φάρμα της οικογένειας Λαζάρου βρίσκεται στην περιοχή Παγώνι και λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες από τους ιδιοκτήτες της Γιάννη και Μαργαρίτα Λαζάρου. Ξεναγός μας η κόρη τους κυρία Αντωνία Αποστόλου, μας μύησε σε έναν κόσμο, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Η φάρμα αποτελεί μία παραδοσιακή κτηνοτροφική μονάδα, εδώ η ώρα κυλά με το ρολόι της Φύσης και τις ανάγκες των ζώων. Για τον κύριο Γιάννη και τη σύζυγό του είναι ο κόσμος ολόκληρος, είναι δεμένοι με τα ζώα τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα κυλά με αρμονία με τη φροντίδα τους.


Στις παρυφές μιας ασυγκράτητα καταναλωτικής κοινωνίας, οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι από την Αίγινα παραμένουν πιστοί στα ιδανικά της αρμονικής ζωής στην φύση και σε αυτό που έμαθαν να κάνουν τόσα χρόνια: να φροντίζουν τα ζώα τους και ως αντάλλαγμα να απολαμβάνουν καθαρή τροφή, να ξέρουν τι τρώνε, μια πραγματικότητα που για τους περισσότερους από εμάς εξαντλείται στα ράφια ενός super market. Η κυρία Αντωνία Αποστόλου μέσα από την βιωματική της εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια στη φάρμα, αισθάνεται ότι κάθε φορά που έρχεται σε αυτή αφήνει πίσω της όλα της τα προβλήματα. "Όταν βρίσκεσαι στο ζωικό βασίλειο σου δημιουργούνται πιο πολλά συναισθήματα, αισθάνεσαι ότι είσαι πιο κοντά στο Θεό" μας είπε και όταν την ρωτήσαμε για το αν θα πρότεινε σε έναν νέο σήμερα να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα μας εξήγησε τα υπέρ και τα κατά. Στα υπέρ κατέταξε στα φρέσκα προιόντα που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας μονάδας, ενώ στα κατά ότι αυτή η εργασία απαιτεί ολοκληρωτική δέσμευση καθώς ο κτηνοτρόφος πρέπει να είναι διαρκώς κοντά στα ζώα του. "Πρέπει να έχει πολύ μεράκι και πολύ αγάπη για τα ζώα" μας είπε η κυρία Αντωνία και συμπλήρωσε ότι "εμείς οι νεώτεροι δεν θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε τόσο έντονα με τη φάρμα γιατί δεν είναι προσοδοφόρα και είναι πάρα πολύ δεσμευτική".


Η επίσκεψη μας στην φάρμα της οικογένειας Λαζάρου, ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Μας γύρισε πίσω στο χρόνο, σε μία αυθεντική παραγωγική διαδικασία, που ορίζεται πια από την αγάπη της οικογένειας για τα ζώα της. Για λίγες ώρες ζήσαμε σε έναν χώρο, που αν και απαιτεί σκληρή δουλειά, ανταμείβει τους ιδιοκτήτες του, με φρέσκα φυσικά προϊόντα και ψυχική ισορροπία, μέσα σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Οι σημερινές καταναλωτικές συμπεριφορές είναι άγνωστο εάν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τέτοιων παραγωγικών μονάδων και στο μέλλον. Κόντρα σε όλες τις αρνητικές παραμέτρους η οικογένεια εύχεται να μπορεί να συνεχείσει μία εργασία, που συναντά την παράδοση και αποτελεί στάση ζωής.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png