Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών.


Μία ιδιαίτερη έκθεση, από αυτές που δεν μπορούμε να επισκεφθούμε συχνά, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης με τίτλο "Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών" και θέμα τις παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως έφερε με μεγάλη επιτυχία εις πέρας ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας και το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, καθώς στην αίθουσά του έχουν συγκεντρωθεί παραδοσιακές φορεσιές που τραβούν αμέσως τα βλέμματα και μας οδηγούν συνειρμικά σε μία πολύ διαφορετική περίοδο της πατρίδας μας. Τότε που όχι μόνο η κάθε περιοχή μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ξεχωριστές, τοπικές ενδυμασίες, αλλά και που το ίδιο το αντικείμενο της, στην ουσία τα ρούχα, αποτελούσαν προϊόν χειροποίητης δημιουργίας, με προσωπικότητα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Οι παραδοσιακές φορεσιές που θαυμάσαμε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης, αν μη τι άλλο φέρουν την υπογραφή της γνήσιας λαϊκής τέχνης και ευαισθησίας που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.


Βέβαια όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι οι παραδοσιακές φορεσιές είναι κάτι πολύ περισσότερα από ρούχα που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες. Αλλά αντίθετα έχουν τη δική τους γλώσσα, κρύβουν τα δικά τους μυστικά μέσα από τα σχέδια και τα χρώματα. Το κοινό ταξίδεψε με μεγάλη επικοινωνιακή άνεση η συγγραφέας - εκπαιδευτικός κυρία Νέλλη Λαγάκου που εξήγησε κομμάτι - κομμάτι τη σημασία και το ρόλο του κάθε μέρους μίας παραδοσιακής φορεσιάς. Πρόκειται για κυριολεκτικά εντυπωσιακές γνώσεις, που μοιάζουν να έρχονται καλά φυλαγμένες από το χρόνο, αλλά που ωστόσο είναι αποτέλεσμα έρευνας. Οι παραδοσιακές φορεσιές μπορούν να "μιλούν" ακόμη και σήμερα, μπορούν να είναι μέσω έμπνευσης και σταθερό σημείο επαφής με την ιστορίας μας.

Η έκθεση που προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γεώργιος Μπήτρος και χαιρέτησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρία Φλώρα Αλυφαντή, γίνεται με την ευκαιρία της εορτής της 25ης Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 29 Μαρτίου και ώρες 17:30 μ.μ. έως 19:30 μ.μ. αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, είναι μία έκθεση που πρέπει να επισκεφθούν όλοι και βεβαίως αξίσουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png