Γυμνάσιο Κυψέλης. Τα παιδιά κάνουν πολιτισμό.

kipseli-theatriko-fps-000

Tο θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα τελετών του δευτέρου Γυμνασίου ήταν "Τα Αλώνια της Αίγινας" και η θεατρική παράσταση που ακολούθησε είχε τίτλο "Γύρω - γύρω όλοι... και η κυρά στο αλώνι". Ωστόσο η ουσία που τελικά προέκυψε, είναι ο ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο ομάδες μέσα σε μία εκπαιδευτική κοινότητα μπορούν να δημιουργούν πολιτισμό, ακόμη και όταν πραγματοποιούν μία περιβαλλοντική μελέτη ή ανεβάζουν ένα θεατρικό.

Σε μία κοινωνία που έχει μάθει με ευκολία να αναμασάει θεωρίες και έναν τηλεοπτικό παραπολιτισμό που η ανοχή του εκπαιδευτικού συστήματος του επιτρέπει να καθοδηγεί συνειδήσεις, η εκδήλωση στο γυμνάσιο της Κυψέλης ήταν ένας μικρός θρίαμβος των παιδιών που την πραγματοποίησαν. Κι αυτό γιατί η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα και την μελέτη δημιούργησε γνώση, αναδεικνύοντας ένα θέμα δύσκολο και άγνωστο στους πολλούς, αναδεύοντας λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία. Επιστρέφοντας στο παρελθόν των προγόνων τους, επέστρεψαν σε ρίζες που μοιάζουν γερές και μπορούν ακόμη να στηρίζουν. Πολλά από εκείνα που ανακάλυψαν τα μετέφεραν παραβολικά και στη σημερινή πραγματικότητα και αυτό δημιούργησε προβληματισμό, αναλυτική σκέψη, δυνατότητα σύγκρισης και ικανοποίηση.

Ο λόγος για την παρουσίαση από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γυμνασίου της Κυψέλης, της εργασίας τους για τα "Αλώνια της Αίγινας".  Μέρος αυτής της μελέτης έχει καταγραφεί στο video που ακολουθεί. Αποσπάσματα από την εργασία διάβασαν οι μαθητές: Γκαρή Έλενα, Βασιλέιου Χρήστος, Ζωγράφος Όθωνας, Συραγάκης Τζόναθαν, Μπούφης Γιάννης, Μανιάς Δημήτρης, Θωμά Γεωργία, Λουρέντζου Μαρδικούλα, Σώρρου Γεωργία, Μωρόγιαννη Αλεξάνδρα, Τσοτσορός Γιώργος, Παπασεβαστού Δήμητρα, Παύλου Ειρήνη, Λυκούρη Κατερίνα. Η παρουσίαση της εργασίας συνοδεύτηκε από προβολή φωτογραφιών.



Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της εργασίας, σειρά είχε το θεατρικό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του γυμνασίου. Αποσπάσματα από αυτό έχουν καταγραφεί στο video που ακολουθεί. Δροσεροί διάλογοι, ευφυείς ατάκες σε ένα διαρκές παιχνίδι με την επικαιρότητα, τα μεν και τα αλλά του νησιού. Στο θεατρικό έργο συμμετείχαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι: Κουτσούκος Στέλιος, Κουκούμη Αρετή, Δεληγιάννη Παναγιώτα, Τριανταφύλλου Μάρθα, Μπέσης Παντελής, Μαρίνου Έλενα, Τσολάκου Πετρούλα, Λυκούρη Μαρία, Παπαδάκης Τάσος, Λαζάρου Έλενα, Μπήτρου Αθηνά, Λουρέτζος Γιάννης, Σοφία Καλαμάκη, Μπέσης Δημήτρης, Παπασεβαστός Χρήστος, Κοντιζά Σοφία, Αξιώτη Έφη.

Το θεατρικό έχει γράψει ο Γεώργιος Μπήτρος, την επιλογή της μουσικής έκανε ο Ανέστης Κορνέζος, την επιμέλεια της μουσικής ο Στενάκης Αλέξης.





Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png