Για μία ακόμη χρονιά αναβίωσε το έθιμο του Λειδινού στην Κυψέλη.


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Λειδινού που φέτος πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κυψέλης. Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο το οποίο έχει Διονυσιακό χαρακτήρα και συμβολίζει το πέρασμα της Φύσης και των ανθρώπων από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Ο Λειδινός οφείλει το όνομα του σε ένα γλωσσικό ιδιωματισμό του Δειλινού (σύμφωνα με την τοπική γλωσσική ιδιομορφία) και αφορά ένα μικρό γεύμα που έπερναν οι αγρότες και οι εργάτες λίγο πριν το δειλινό.



Αυτό το μικρό γεύμα ήταν απαραίτητο καθώς το καλοκαίρι η ημέρα είναι μεγάλη και οι αγροτικές και άλλες εργασίες στην ύπαιθρο ήταν πολλές. Καθώς το φθινόπωρο έπαιρνε τη θέση του καλοκαιριού η συνήθεια του μικρού αυτού γεύματος σταματούσε. Οι αγρότες δημιούργησαν ένα τελετουργικό, επίκεντρο του οποίου ήταν ένα ανδρικό ομοίωμα, ακριβώς για να συμβολίσουν τη διαδοχή των εποχών. Περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο του.

Η πλατεία της Κυψέλης γέμισε από κόσμο που ήρθε για μία ακόμη φορά για να παρακολουθήσει το τοπικό έθιμο. Ο χορός και η έλευση στη σκηνή του ιδιότυπου ανδρικού ομοιώματος δημιούργησε εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αισθάνονται όλοι όταν παρακολουθούν το έθιμο, ότι το καλοκαίρι πέρασε και το φθινόπωρο είναι εδώ. Η μικρή μελαγχολία της στιγμής ξεπερνιέται γρήγορα με τους στίχους: "Πάλι θα ‘ρθεις Λειδινέ μου, με του Μάρτη τις δροσιές,
Με τα’ Απρίλη τα λουλούδια τσαί του Μάη τις δουλειές" που αφήνει τη γλυκιά αίσθηση της αναμονής της επόμενης Άνοιξης.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png