Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας.


Μερικές δεκαετίες πριν, τότε που αρκετοί από τους κεντρικούς δρόμους της Αίγινας ήταν ακόμη χωματόδρομοι και που τα απογεύματα τα κορίτσια και τα αγόρια της γειτονιάς χάλαγαν τον κόσμο με τα παιχνίδια και τις φωνές τους, τότε που πέντε - έξι "Φλορέτες" αγκομαχούσαν στην ησυχία της παραλίας, λίγο πριν ο ήλιος πέσει στον ορίζοντα και γεμίσει την Κολόνα με βαθυκόκκινες ανταύγειες, εκεί, μέσα σε μια αυλή με μαντρότοιχο χτισμένο από πουρί κοπέλες με πολύχρωμα ρούχα και χαμογελαστά πρόσωπα αναζητούσαν το ριζικό τους.

Μια γιορτή ήταν εκείνες οι μέρες για το μικρόκοσμο της γειτονιάς μας. Μια γιορτή χαρούμενη αλλά και μυστηριακή, που ισορροπούσε στο τελετουργικό της και γινόταν τόσο απρόβλεπτη όσο απρόβλεπτοι ήταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή. Οι κοπέλες και τα παλικάρια "χόρευαν" πάνω από τις φλόγες παραδομένοι σε ένα ιδιότυπο φλερτ, λίγο πριν ο γερο Παπαρδέλος ντυμένος μόνο με ένα σεντόνι, σαν "Διονυσιακή" φιγούρα αρχίσει τα πειράγματα.

Αυτό το έθιμο, τον "Κλίδονα" αναβίωσαν χθες οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας στην αυλή του εντευκτηρίου τους. Όλα έγιναν όπως ορίζει η παράδοση. Κάθε κυρία έριξε ένα αντικείμενο στο δοχείο με το αμίλητο νερό που ήταν σκεπασμένο με κόκκινο πανί και πριν βγουν τα "ριζικά" η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου μίλησε για το τον έθιμο. Το ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, είναι για εμάς εδώ στο Aegina Portal ένα μικρός θησαυρός. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας και την κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου που μας τον εμπιστεύτηκαν.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png