Αγροτικά εργαλεία και αντικείμενα.

agrotika-ergalia-kipseli-00 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση με τίτλο «Αγροτικά εργαλεία και αντικείμενα» που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης και διήρκησε από 5 έως και 23 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και αντικείμενα από την καθημερινότητα και την εργασία των κατοίκων του νησιού. Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονταν από τις συλλογές των κυρίων Ανδρέα Κάππου και Αργύρη Στενάκη. Παράλληλα ο επισκέπτης της έκθεσης μπορούσε να πάρει εντελώς δωρεάν ένα έντυπο με τίτλο «Το παραδοσιακό αγροτικό σπίτι της Αίγινας και η οικιακή οικονομία» του θεολόγου – εκπαιδευτικού κυρίου Γεωργίου Μπήτρου με δεκαπέντε σελίδες πολύτιμου υλικού.

Μία μικρή εισαγωγή από το έντυπο του κυρίου Μπήτρου, που αφορά τους λόγους και τους σκοπούς της έκθεσης.

«Προετοιμάζοντας την έκθεση «Αγροτικά εργαλεία και αντικείμενα» στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης, σκέφτηκα πως πολλοί από τους επισκέπτες της θα ήθελαν να πληροφορηθούν τον παλαιό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού, ο οποίος ταυτιζόταν με τα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού, όπως του ναυτικού, του σφουγγαρά, του γεωργού, του ρετσινά, του πετρά, του αγγειοπλάστη.


Όλα αυτά τα αντικείμενα από τη σέλα και το πέταλο ως την παλάτζα, το φυσερό, το δρεπάνι, την παλαμαριά, το ινί, το αδράχτι, το άροτρο, το χειρόμυλο, τη σκάφη, το πλαστήρι, το καμουτσί, το γραδόμετρο, το κουραστάρι, το θρινιάκι, τη βεδούρα, μαρτυρούν ότι οι παλαιοί Αιγινήτες όργωναν, έσπερναν, θέριζαν, αλώνιζαν, ζύμωναν, πάταγαν σταφύλια, άρμεγαν, έπλεκαν.

Η διάσωση και ύπαρξη τους μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγαπούν την Αίγινα, τους ανθρώπους της, το φυσικό και ζωικό περιβάλλον. Ότι υπάρχουν ακόμα μερακλήδες που τα συλλέγουν, τα ξεσκονίζουν, τα γυαλίζουν, τα συντηρούν.

Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουμε όλοι εμείς οι νεότεροι τις ασχολίες, τα επαγγέλματα, τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Να αγγίξουμε τον πολιτισμό μας, να ανακαλύψουμε τη λαογραφία μας, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσουμε την επιτακτική ανάγκη όλος αυτός ο θησαυρός να διασωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.

Το σύνολο των κειμένων του εντύπου θα αρχειοθετηθεί στο Aegina Portal.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png