Βρεθήκαμε στην έκθεση παραδοσιακού κεντήματος της Νίτσας Κοσμίδου που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 4 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και απολαύσαμε τις δημιουργίες της. Η λεπτομέρεια, η υψηλή τεχνική και η διαχρονικότητα των έργων που εκτέθηκαν εντυπωσίασαν το κοινό. Από το πληροφοριακό υλικό που συνόδευε την παρουσίαση της έκθεση διαβάζουμε: Η Ελληνική κεντητική έχει δημιουργήσει μια λαμπρή παράδοση που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι μόνο από καλλιτεχνικής, αλλά και από λαογραφικής άποψης. Τα ελληνικά κεντήματα παρουσιάζουν ποικιλία και πλούτο διακοσμητικών θεμάτων, πάνω στα οποία είναι αποτυπωμένος ο ελληνικός μας χαρακτήρας και η ευαίσθητη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του λαού μας.
Λευκά Κεντήματα: Κανένα άλλο κέντημα δεν δείχνει τόση αρχοντιά όσο το λευκό, συνδυασμένο με δαντέλα ή και χωρίς. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά όπου το λευκό είναι έκδηλο παντού.
Χρωματιστά κεντήματα: Οι συνδυασμοί των χρωμάτων έδωσαν στο κέντημα μεγαλύτερη ποικιλία από το λευκό. Συνήθως χρησιμοποιούνταν μεταξωτές και βαμβακερές κλωστές. Επικρατέστερο είναι το νατουραλιστικό στοιχείο που εκφράζεται με λουλούδια σε οργιαστικές συνθέσεις π.χ. τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, τουλίπες (Μακεδονία, Θράκη και υπόλοιπη ορεινή Ελλάδα).
Χρυσά κεντήματα: Είναι τα πιο μεγαλοπρεπή και πολυτελή κεντήματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη χλιδή των αυτοκρατορικών κύκλων. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ενώ το κέντημα παραμένει μέχρι σήμερα αποκλειστική γυναικεία καλλιτεχνική έκφραση, η χρυσοκεντητική οργανώθηκε από αντρικά χέρια (βιοτεχνείες εκκλησιαστικών).
Έτσι από το πέρασμα των αιώνων βρίσκουμε το κέντημα σήμερα και στην πιο σύγχρονη εφαρμογή του.
Στην έκθεση είδαμε και θαυμάσαμε κουρτίνες, κουβερτόρια και σεντόνια, τραπεζομάντιλα, καρρέ, χρυσοκέντητα και άλλες όμορφες δημιουργίες. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι όλα είναι πιστοποιημένα από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Χορηγός ήταν η Έκθεση Επίπλων Τόγιας.
Την κυρία Κοσμίδου μπορεί κάποιος να την βρει στο τηλέφωνο 2310 600960.