"Ο Κήρυκας της Αίγινας" - Η επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού από τον κ. Νεκτάριο Κουκούλη.

kr-aeg-00


Γράφει ο Γιώργος Μπήτρος
Κυκλοφόρησε κατά  τη  διάρκεια  των εορτών  των Χριστουγέννων στα βιβλιοπωλεία  της Αίγινας το ιστορικό περιοδικό  του Ι. Β. Λυκούρη,  «Ο   Κήρυκας της Αίγινας», με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού κ. Νεκτάριου Κουκούλη, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του εγχειρήματος αυτού.

«Ο Κήρυκας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά  το Φεβρουάριο  του 1947 ως «Μηνιαίον όργανον των απανταχού Αιγινιτών» και στα φύλλα  του φιλοξενήθηκαν σπουδαία ιστορικά και επιστημονικά άρθρα για την πορεία της Αίγινας δια μέσου των αιώνων, για τον πολιτισμό , τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τις ασχολίες, τα επαγγέλματα αλλά  και τα προβλήματα  που αντιμετώπιζε το νησί στα πρώτα χρόνια μετά  τον πόλεμο. Στις σελίδες του ο απλός αναγνώστης αλλά  και ερευνητής θα συναντήσει ειδήσεις  και πληροφορίες ακόμα και για την καθημερινότητα των Αιγινητών αλλά  και τις πληγές που άφησε η κατοχή και το πέρασμα των Γερμανών από τη νησί. Σπουδαίες είναι οι πληροφορίες  για τους σφουγγαράδες  της Αίγινας, το εμπόριο των σπόγγων, αλλά και τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του σπόγγου. Σημαντικές είναι και οι παρουσιάσεις  μεγάλων ιστορικών προσώπων, ιδιαίτερα των εκκλησιαστικών μορφών που ανέδειξε  το νησί αλλά και αναφορές σε ανθρώπους της καθημερινότητας.

«Ο   Κήρυκας»  κυκλοφόρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950. Στη διάρκεια των τριών ετών κυκλοφορίας εκδόθηκαν 48 τεύχη, τα οποία αποτελούν συλλεκτικό πλέον υλικό για όσους ενδιαφέρονται ζωηρά για  την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Μέχρι πρότινος για να διαβάσει κάποιος τον «Κήρυκα»  θα έπρεπε να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να δανειστεί τα φύλλα του από κάποιον συλλέκτη. Αυτό μέχρι  τη στιγμή που  ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης πήρε την πρωτοβουλία να κυκλοφορήσει τα τεύχη του έτους 1947 σε έναν τόμο  και σε αριθμημένα αντίτυπα. Το εγχείρημα  του κ. Κουκούλη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πολλοί Αιγινήτες και όχι μόνο  έσπευσαν  να εξασφαλίσουν τον πρώτο τόμο του «Κήρυκα», ο οποίος διαθέτει ένα πολύτιμο γλωσσάρι – ευρετήριο αλλά  εμπλουτίζεται και από σπάνιες φωτογραφίες του 1947.

Η επιτυχία της επανέκδοσης δίνει φτερά στην εκδοτική προσπάθεια του κ. Κουκούλη, από τον οποίο γρήγορα προσδοκούμε  και την έκδοση  των υπόλοιπων τόμων. Αξίζει συγχαρητηρίων  και επαίνων η προσπάθεια  αυτή που πρέπει  να στηριχθεί    από  όλους  τους πνευματικούς φορείς  του νησιού.