"Ιουλία Περσάκη: συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας". Η διάλεξη της Κάρεν Βαν Ντάικ στο Λαογραφικό.

Μία ακόμη εξαιρετική βραδιά πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της 8ης Γιορτής Φιστικιού. Η εκδήλωση αφορούσε στην εισήγηση, την τρίτη κατά σειρά, από τον κύκλο των εισηγήσεων με τίτλο "Τέσσερεις Διαλέξεις για την Γιορτή του Φιστικιού", της καθηγήτριας νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κυρίας Κάρεν Βαν Ντάικ και είχε θέμα "Ιουλία Περσάκη: συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας".

Η Ιουλία Περσάκη (1895-1980) έζησε περίπου έναν αιώνα, βίωσε δύο παγκόσμιους πολέμους, γνώρισε τρεις τόπους (Αθήνα, Παρίσι, Αίγινα) και πήρε ενεργό μέρος στις διαμάχες για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Δημοσίευσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων που εστιάζουν στους καθημερινούς ανθρώπους, τη ζωή και τη γλώσσα τους. Μια νέα ανθολόγηση των διηγημάτων της με τίτλο Κατοχή και πείνα: Ιστορίες της κάθε μέρας θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα (Αύγουστος 2016) από τον εκδοτικό οίκο της Εστίας σε συνεπιμέλεια Κάρεν Βαν Ντάικ και Φαίης Ζήκα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Γιώργος Καλόφωνος, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε την κυρία Φαίη Ζήκα, φιλόσοφο της αισθητικής και συγγενή της Ιουλίας Περσάκη η οποία ήταν θεία της. Η κυρία Ζήκα  παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η  κυρία Κάρεν Βαν Ντάικ, κάνοντας αρχικά μία αναφορά για το πως ξεκίνησε αυτό το έργο. Το κοινό έμεινε εντυπωσιασμένο από την παρουσίαση του έργου της Ιουλία Περσάκη, χειροκροτώντας θερμά την κυρία Κάρεν Βαν Ντάικ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα διήγημα που διάβασε η κυρία Φαίη Ζήκα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png