"Κάπου Αλλού". Η νέα ποιητική συλλογή του Σπύρου Ραδίτσα.


Δελτίο Τύπου.
Το ποιητικό είδος των σύντομων αναφορών, είναι αρκετά παρεξηγημένο στο λογοτεχνικό μας γίγνεσθαι και έχει ταυτιστεί με την ευκολία και την προχειρότητα και πολλές φορές όχι αδίκως.

Ο Σπύρος Ραδίτσας είναι ένας ποιητής που, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δημιουργών που γράφουν «συμπυκνωμένη ποίηση», αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση. Τα ποιήματά του είναι ένα ευγενές κράμα αισθαντικότητας, ευγένειας και φιλοσοφικότητας τα οποία μπολιάζονται με μπόλικα δείγματα εγκεφαλικότητας. Φέρουν την προσωπική σφραγίδα ενός μοναχικού δημιουργού και πολίτη του κόσμου.

Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά να αντιμετωπίσουν τον αδυσώπητο χρόνο, αποτελεί ποίηση φτιαγμένη από τα πιο απλά και ταπεινά υλικά, γραμμένη από ένα μάστορα  που κατορθώνει να μας μυήσει σε μια πανανθρώπινη και αξιοθαύμαστη τέχνη. Ο υπαρξιακός στοχασμός και η εσωτερικότητα, η στοχαστική γραφή, η χαμηλότονη ποίηση, η κοινωνική κριτική και η μετουσίωση καθημερινών ασήμαντων, πολλές φορές, περιστατικών σε ποίηση είναι ορισμένα από τα γνωρίσματα της ποιητικής του Σπύρου Ραδίτσα. Αυτά τα γνωρίσματα εντοπίστηκαν από την ανάγνωση των προηγούμενων ποιητικών συλλογών του, και τα οποία κυριαρχούν και στις αναφορές του «Κάπου Αλλλού», γνωρίσματα που αποκρυσταλλώνονται σε ένα ευδιάκριτο προσωπικό ύφος, που αποστρέφεται την κίβδηλη ποιητική ρητορεία και την αισθηματολογία.

Σε καμιά περίπτωση η ποιητική φωνή του Σπύρου Ραδίτσα δεν εκτρέπεται στον συναισθηματισμό, με τον ποιητή να επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της μετουσίωσης της πεζολογίας σε ουσιώδη ποιητικό λόγο, τις περισσότερες φορές ανιχνεύοντας την ποιητική ουσία ανάμεσα στα τετριμμένα καθημερινά περιστατικά και πολύ πιο σπάνια συναρμόζοντας την ουσία αυτή με απροσδόκητους και τολμηρούς συνδυασμούς λέξεων.

Θεωρούμε τη συλλογή «Κάπου Αλλού», ένα από τα πιο μεστά και δωρικά έργα της μέχρι τώρα πορείας του.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png