"Τα μονοπάτια της Αίγινας". Η εργασία τη Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του γυμνασίου της Κυψέλης σε έντυπη μορφή.


Παχιοράχη, Ελαιώνας, Μαραθώνας, Βαθύ, Προφήτης Ηλίας, Κυψέλη, Άγιος Νεκτάριος, Σφεντούρι, Όρος, το Ποριατάδο στην Κυψέλη είναι μερικές μόνο από τις τοποθεσίες που αναφέρονται στην εργασία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Κυψέλης με τίτλο "Τα μονοπάτια της Αίγινας". Η εργασία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Κυριακή στο σχολείο της Κυψέλης. Λόγω των πολλών θεμάτων της ίδιας εκδήλωσης  "Τα μονοπάτια της Αίγινας" παρουσιάζονται ξεχωριστά.

Λίγα λόγια από τον πρόλογο της έκδοσης: "Κάποιοι  κάποτε τα χάραξαν με την περπατησιά τους. Βήματα αρχέγονα που άφησαν τα ίχνη τους στη σκληρή γη, δημιουργώντας δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα  σε οικισμούς.

Δρόμοι και τρόποι τροφοδοσίας, εργασίας, της ίδιας της ζωής. ανταλλαγής προϊόντων, τροφών, μηνυμάτων, επισκέψεων, ηθών και εθίμων. Εν τέλει μονοπάτια πολιτισμού. Μονοπάτια ιστορίας και λαογραφίας.
Τα  ίχνη τους χαρακώνουν  τα πεδινά και τα ορεινά της Αίγινας, τα αψηλά  και  τα χαμηλά. Περνούν μέσα από χωράφια, δίπλα σε σπίτια, τέμνουν  τους λιγοστούς χείμαρρους,  εισδύουν σε δάση, οδηγούν σε ξέφωτα, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές, ακροβατούν στα  βράχια, ακολουθούν αρχαίες διαδρομές  σε μέρη  τυλιγμένα από την αχλύ του μύθου και τη σκόνη  της ιστορίας. Στο διάβα τους συναντάς πέτρες που κάποτε τις πάτησαν οι Μυρμιδόνες, τις ακούμπησαν οι  πειρατές, τις έβαψαν κόκκινες από το αίμα  τους οι κάτοικοι  της Παλιαχώρας, τις αγίασαν με το άγγιγμά τους οι Άγιοι  που βρέθηκαν  σε τούτο τον  τόπο.

Η διαδρομή τους παμπάλαιη όσο και η ιστορία της Αίγινας περνά από τόπους λατρείας, από ναούς και ξωκλήσια, μοναστήρια και κτηνοτροφικούς  οικσιμούς, σταματά σε σουβάλες και αλώνια, ανηφορίζει σε ανεμόμυλους και σε πηγές, κατεβαίνει σε υπόγειες στοές και σπηλιές".

 Για "Τα μονοπάτια της Αίγινας" την σχολική χρονιά 2015-2016 και 2016-2017 υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κύριος Γιώργος Μπήτρος και η κυρία Βασιλική Λάμπρου. Η 36 σελίδων έκδοση του 2017 αποτελεί πολύτιμο υλικό για όσους θέλουν να έχουν μία ολοκληρωμένη εισαγωγή για το θέμα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png