"Τετράδιον Γλυκών" της Αικατερίνης Γελαδάκη. Γλυκές συνταγές από την Αίγινα!


"Τετράδιον Γλυκών" είναι ο τίτλος του εντύπου που αποτελεί έκδοση του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης και συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του τις γλυκές, Αιγινήτικες συνταγές της Αικατερίνης Γελαδάκη. Το λιτό βιβλίο αποτελείται από 46 σελίδες και αν η έκδοση του δεν είναι βαριά και ακριβή, η αξία του βρίσκεται στο περιεχόμενο του! Δεκάδες συνταγές για γλυκά, που πρέπει να βρίσκονται σε κάθε σπίτι της Αίγινας και ειδικά τώρα, καθώς οι γιορτές πλησιάζουν είναι ένα πραγματικό απόκτημα. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει η κυρία Μαίρη Κουνάδη - Στενάκη. Η ίδια προλογίζει την έκδοση και μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Το τετράδιο ζαχαροπλαστικής που έχετε στα χέρια σας είναι το περιεχόμενο των χειρόγραφων που μας κληρονόμησε η κυρία Γελαδάκη Αικατερίνη, η θεία Κατίνα κάτοικος Αγίων Ασωμάτων Αίγινας. Το μπλοκ που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή των συνταγών, ήταν φύλλα από ένα ιατρικό γερμανικό συνταγολόγιο, το οποίο βρέθηκε στα χέρια της από τον αείμνηστο γιατρό της Αίγινας Γιώργο Ξυδέα. Ξεκίνησε να γράφεται από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, γύρω στα 1942 και ολοκληρώθηκε το 1960 περίπου.

Οι περισσότερες συνταγές είναι παραδοσιακές, όπως τις είχε βρει από τις προηγούμενες γενιές. Πολλές όμως σταχυολογούσε από την κ. Πόπη Φωτιάδη που με το σύζυγό της Ευάγγελο Φωτιάδη (Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης) που περνούσαν το καλοκαίρι στην Αίγινα. Μελετώντας προσεκτικά τα υλικά των συνταγών, παρατηρούμε ότι είναι απλά, από αυτά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι, όπως αλεύρι, αυγά, γάλα και άλλα. Τα γλυκά του κουταλιού φτιάχνονταν από φρούτα που ευδοκιμούσαν στην Αίγινα (βερίκοκα, σταφύλια, βύσσινα) και οι μοναδικοί ξυροί καρποί που χρησιμοποιούνταν ήταν τα αμύγδαλα. Τα φιστίκια δεν είχαν μπει ακόμη στις κουζίνες των νοικοκυριών".

Το "Τετράδιον Γλυκών" της Αικατερίνης Γελαδάκη, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία του νησιού. Το κόστος του πραγματικά πολύ μικρό σε σχέση με την αξία του περιεχομένου του.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png