"Ο Ξάστερος που έγινε Αστέριος", το βιβλίο της Προνόης Θεολογίδου από το περιοδικό "Αιγιναία".


Τα 20 χρόνια κλείνει φέτος το περιοδικό "Αιγιναία" και ανάμεσα σε άλλα παρουσιάζει την έκδοση ενός βιβλίου που έχει γράψει η εκπαιδευτικός Προνόη Θεολογίδου. Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: "Το 2021 η Αιγιναία γιορτάζει έναν ιδιαίτερο χρόνο: κλείνει 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της Αίγινας. Σε όλο αυτό το διάστημα κέρδισε αναγνώστες μέσα από την ετήσια έκδοση του περιοδικού, μοιράστηκε τη χαρά από συζητήσεις, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε, ήρθε σε επαφή με κόσμο που επισκέπτεται το νησί στο ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού.

Φέτος, πέρα από το επετειακό 30ό τεύχος που ετοιμάζει, αφιερωμένο στο ρόλο της Αίγινας στην Ελληνική Επανάσταση, η Αιγιναία κάνει μία χειρονομία προς τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ετοιμάσαμε μία μικρή έκδοση για παιδιά, γραμμένη από την Προνόη Θεολογίδου. Στην ιστορία αυτή, ένα παιδί, ο Ξάστερος, έρχεται να φοιτήσει στο σχολείο του Ορφανοτροφείου, τα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια.

"Όλη τη νύχτα ο Ξάστερος δεν έκλεισε μάτι. Το πρωί ήταν έτοιμος, πριν ξυπνήσουν οι άλλοι. Μεσημέρι έφτασαν πια στη θάλασσα. Από ένα βράχο ήταν δεμένη μια βάρκα φορτωμένη σακιά, ζώα κι ανθρώπους. Ανάμεσά τους στριμώχτηκε και το αγόρι. Στον κόρφο του έκρυψε το βουλωμένο χαρτί που του έδωσε ο μαυροντυμένος άντρας.

Στην Αίγινα να το πας στον Διευθυντή του μεγάλου Σχολείου. Καλή προκοπή, Αστέριε! του είπε και του έσφιξε δυνατά το χέρι."

Η ιστορία αυτή, γλαφυρή αλλά τεκμηριωμένη, διαβάζεται εύκολα από παιδιά του Δημοτικού και αποτελεί την ιδανική εισαγωγή σε μια συζήτηση του τι γιορτάζουμε φέτος. Ελπίζουμε πως θα βρει τη θέση της στις σχολικές βιβλιοθήκες του νησιού μας, γιατί είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος να προσεγγίσουμε την τοπική ιστορία και να εξοικειώσουμε τους μαθητές, με τα μνημεία, μέσα από το διάβασμα".

Το βιβλίο διατίθεται στο Κέντρο Τύπου
και στο βιβλιοπωλείο Λυχνάρι.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png