Κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση της συλλογής με τίτλο "Πρόσωπα του Θείου Πάθους". Πρόκειται για αποσπάσματα από την εργασία των μαθητών και μαθητριών της Β' τάξης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας - Κυψέλης στο μάθημα των Θρησκευτικών, της Σχολικής Χρονιάς 2010 - 2011. Την επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Μπήτρος. Το υλικό προέρχεται κυρίως από ιστοσελίδες και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν σχετική έρευνα. Μετά την πρώτη έκδοση κρίθηκε σκόπιμη επανέκδοση της, εμπλουτισμένης με αρκετές εικόνες.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει η Ματούλα Ρούσσου και την δωρεά του χαρτιού του εξωφύλλου ο κ. Παναγιώτης Καλαμάρας. Η φωτογραφία του εξωφύλλου προέρχεται από το Ναό του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού στην ΠαλιαχώραΠρόσωπα του Θείου Πάθους - Το προλογικό σημείωμα του βιβλίου.
Ανεβαίνοντας προς Ιεροσόλυμα για μια ακόμα χρονιά και παρακολουθώντας μέσα από τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας τα φρικτά πάθη του Κυρίου, η ματιά μας πέφτει σε κάποια πρόσωπα που οι Ευαγγελιστές, άλλοτε με λεπτότητα και ευγένεια και άλλοτε ίσως με κάποιο δισταγμό αποφεύγουν να μας δώσουν γι’ αυτά πολλές πληροφορίες.
Είναι όλα εκείνα τα πρόσωπα του Θείου Δράματος που μπορεί να συμμετέχουν ελάχιστα αλλά ο ρόλος τους, η παρουσία τους, είναι καθοριστική για την εξέλιξη των γεγονότων. Πρόσωπα άγνωστα, άσημα μέχρι τότε, που ξεπετάγονται πίσω από κλειστές πόρτες, από σκοτεινές γωνίες, από μισοσκόταδα και συμμετέχουν στις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του Θεανθρώπου. Βρίσκονται κάτω από τη σκιά του Σταυρού, ανάμεσα στον όχλο, πίσω από της στρατιώτες, πάνω σε άλλους σταυρούς.
Κι ενώ το Θείο Πρόσωπο του Κυρίου κυριαρχεί, όλοι αυτοί που προαναφέραμε προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι, τη δική της ψηφίδα στο Θείο Δράμα, με τη θετική ή ακόμα και αρνητική παρουσία της.
Είναι ο εκατόνταρχος στην εικόνα της Σταύρωσης, ο Πόντιος Πιλάτος, ο Άννας, ο Καϊάφας, ο Σίμων ο Κυρηναίος, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, ο Νικόδημος, ο Βαραββάς, οι δύο ληστές. Αλήθεια τι γνωρίζουμε για όλους αυτούς; Αξίζει να μάθουμε περισσότερα από αυτά που τα Ευαγγέλια της αναφέρουν; Γιατί όχι. Φωτίζει η παρουσία τους το βίωμα των ημερών;
Με αυτές τις σκέψεις προχωρήσαμε με της μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου σε μια μικρή έρευνα σε βιβλία αλλά και στο διαδίκτυο. Αποφύγαμε τις πολλές και λεπτομερείς αναφορές που προέρχονται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, αγγίζουν τη σφαίρα του μύθου ή όλες εκείνες τις αμφιβόλου προέλευσης παραδόσεις ώστε τα μικρά αυτά κείμενα να μη δημιουργήσουν σύγχυση.
Επίσης δεν συμπεριλάβαμε πολλά σημαντικά πρόσωπα που παίζουν καταλυτικό ρόλο αυτές τις στιγμές του Θείου Πάθους και η αναφορά σε αυτά και μόνο απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο έρευνας, όπως οι μαθητές Πέτρος και Ιωάννης, ο Λάζαρος, η Μαρία η μητέρα του Ιησού, οι μυροφόρες αλλά και ο Ιούδας.
Θελήσαμε να ασχοληθούμε με λιγότερο γνωστά πρόσωπα των ημερών που πολλές φορές ίσως περνούν και απαρατήρητα.
Με την ευχή ότι αυτές οι σελίδες θα βοηθήσουν όλους μας να ζήσουμε με περισσότερη κατάνυξη και συντριβή τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, σας παραδίδουμε αυτό το μικρό έντυπο.
Πίσω από τις γραμμές του, ας διακρίνουμε το βαθύ συλλογισμό του Λογγίνου, τον τίμιο ιδρώτα του Σίμωνα του Κυρηναίου, τη συντριβή του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, το δάκρυ του νυχτερινού μαθητή Νικόδημου, την αγωνία της Πρόκλας, το δίλημμα του δειλού Πιλάτου, τη μεταμέλεια του ληστή.