"Η εποχή των σφουγγαράδων στην Αίγινα", στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού "Αιγινήτες".

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το δεύτερο τεύχος του περιοδικού "Αιγινήτες". Το τεύχος παρουσιάζει τη μεγάλη οικογένεια των σφουγγαράδων της Αίγινας. Μια ολόκληρη εποχή, μια ένδοξη γενιά ανθρώπων της θάλασσας που με τη σκληρή εργασία τους πρόσφεραν τα μέγιστα στην ευημερία του νησιού. Ταξίδεψαν σε μακρινές ακτές και σε αλαργινά νερά. Βούτηξαν για να ψαρέψουν έναν ζωντανό οργανισμό του βυθού. Έλειψαν μήνες από τις οικογενειακές τους εστίες. Κι όταν επέστρεφαν έστηναν μεγάλα πανηγύρια και δόξαζαν το Θεό που επέζησαν και επέστρεψαν «σώοι και αβλαβείς» στην οικογένειά τους.

Οι σφουγγαράδες της Αίγινας και γενικότερα η σπογγαλιεία στο νησί του Αργοσαρωνικού είναι δυστυχώς μια ξεχασμένη σελίδα της νεότερης ιστορίας της Αίγινας.

Λίγοι θυμούνται! Πολλοί την αγνοούν και όταν την πληροφορούνται ξαφνιάζονται δικαιολογημένα.

Το υλικό του τεύχους βασίζεται στο αρχείο της κ. Νομικής Χαλιπήλια –Μιχαλοπούλου, κόρη του Καλύμνιου σπογγέμπορα Νικόλα Χαλιπήλια.

Η κ. Μιχαλοπούλου εκτός από τα αντικείμενα της εργασίας του πατέρα της, τις φωτογραφίες και τα μικρά αναμνηστικά μιας ολόκληρης εποχής, διατηρεί στη μνήμη της ζωντανή την εικόνα και τις συνθήκες εκείνης της εποχής.

Στις σελίδες του τεύχους φιλοξενούνται αναμνήσεις από τον πατέρα της και τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα σφουγγάρια, την ποιότητα και τα είδη τους, την επεξεργασία τους, τους σπογγέμπορους. Αναπλάθει μια ολόκληρη εποχή και περιγράφει με γλαφυρότητα την Αίγινα των σφουγγαράδων. Παράλληλα αντλούμε πληροφορίες για τις συνήθειες, τα έθιμα που συνδέονταν με τη ζωή των σφουγγαράδων.

Βιώματα, αναμνήσεις, στιγμές, συνθήκες από τα χρόνια που παιδί ακόμα τριγύριζε ανάμεσα στους εργάτες και στις εργάτριες στην εταιρεία του πατέρα της, άκουγε τις συζητήσεις των μεγάλων για τα προβλήματα του επαγγέλματος, τις δύσκολες συνθήκες, τις τιμές πώλησης, τα ονόματα των εμπόρων, τους τόπους προορισμού των σφουγγαριών.

Επίσης φιλοξενείται μια μαρτυρία του Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και της ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη που έρχονται να ενισχύσουν το υλικό του αφιερώματος μας.

Τέλος παραθέτουμε τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο τελευταίος της γενιάς των σφουγγαράδων κ. Αντώνης Γρυπαίος, τον Οκτώβριο του 2011.

Στις σελίδες του περιοδικού ο αναγνώστης μπορεί να δει φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Νομικής Χαλιπήλια Μιχαλοπούλου και του κ. Αντώνη Γρυπαίου.

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι"


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png