"Η εποχή των σφουγγαράδων στην Αίγινα", είναι το θέμα του δεύτερου τεύχους του περιοδικού "Αιγινήτες" που κυκλοφορεί .Το υλικό του τεύχους βασίζεται στο αρχείο της κ. Νομικής Χαλιπήλια - Μιχαλοπούλου, κόρη του Καλύμνιου σπογγέμπορα Νικόλα Χαλιπήλια και καταγράφει την εποχή των σφουγγαράδων και της σπογγαλείας στην Αίγινας.
Για τα δύο πρώτα τεύχη μίλησε στο Aegina Portal ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού κ. Γιώργος Μπήτρος.
"Στη βιτρίνα του Βιβλιοπωλείου “Λυχνάρι” μπορεί κάποιος από σας να είδε ένα μικρό βιβλίο με τον τίτλο “Αιγινήτες”. Είναι ένα τεύχος ενός περιοδικού, που πρωτοκυκλοφόρησε τον προηγούμενο Ιούλιο του 2021 στην Αίγινα και σκοπό έχει να αποτυπώσει, να καταγράψει την ζωή και την προσφορά πολλών αιγινητών.
Στο νησί της Αίγινας είχαμε την ευλογία να περάσουν πολλοί άνθρωποι καλλιτέχνες, εικαστικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι, γλύπτες. Άνθρωποι του πνεύματος με κορυφαίο τον Νίκο Καζαντζάκη. Να θυμηθούμε το Βάρναλη, να θυμηθούμε τον Μόραλη, να θυμηθούμε τον Νικολάου, να θυμηθούμε πολλούς αγίους, να θυμηθούμε μία σειρά, μία αλυσίδα μεγάλων εικαστικών το Σπύρο Βασιλείου τη Μαρία Ποπ και πολλούς άλλους.
Οι “Αιγινήτες” είναι όλοι όσοι έζησαν στην Αίγινα πρόσφεραν, όλοι όσοι καλλιέργησαν τα χωράφια της Αίγινας, όλοι όσοι σμίλεψαν την πέτρα, όλοι όσοι έκτισαν τις ξερολιθιές αυτού του τόπου ή ψάρεψαν στα νερά του Σαρωνικού.
Οι “Αιγινήτες” είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν τον πολιτισμό, τη λαογραφία της Αίγινας τη σημερινή εικόνα. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι πρόσφεραν.
Σκοπός λοιπόν αυτού του τεύχους είναι να καταγράψει πολλές μορφές, που δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γ’ αυτούς. Και εννοώ εδώ τους απλούς ανθρώπους, του μόχθου και της βιοπάλης. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν μεγάλο ίστρο, γι’ αυτό υπάρχει ένας υπότιτλος που λέμε “κάθε δεντρί ο ίσκιος του”.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με το πρώτο τεύχος και αξιωματικά, δικαιωματικά, το αφιερώσαμε στην μεγάλη ιστορικό της Αίγινας την Γωγώ Κουλικούρδη. Η Γωγώ Κουλικούρδη που του χρόνου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό της πρόσφερε πάρα πολλά στην τοπική ιστορία και στον πολιτισμό της Αίγινας.
Νομίζω ότι περιττό να πούμε τη μεγάλη προσφορά, να αναφέρουμε τη μεγάλη της προσφορά. Σ’ αυτό όμως το τεύχος αναδημοσιεύσαμε μία παλιά συνέντευξη που είχε δώσει στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου της Αίγινας, μία συνέντευξη μέσα από την οποία περνούν πολλές ειδήσεις για τον πολιτισμό, για την λαογραφία, για τα ήθη των ανθρώπων, για τις συμπεριφορές, ακόμα πληροφορίες για τοπωνύμια, έθιμα. Μέσα σ’ αυτό το κείμενο θα δούμε επίσης και πάρα πολλές συνταγές, που μας έδωσε η Γωγώ Κουλικούρδη, αλλά και ιδέες της για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τιμούμε έτσι τξν Γωγώ Κουλικούρδη στο πρώτο τεύχος για την οποία έγραψαν η Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, ο Σώζοντας Βελιώτης, ο υποφαινόμενος και βεβαίως φιλοξενείται όπως είπαμε μία μεγάλη συνέντευξη που έδωσε η Γωγώ το 1998 στο σπίτι της, όταν τα παιδιά για προσφορά είδαν μία γυναίκα τέτοιας ηλικίας, να χειρίζεται laptop την εποχή εκείνη", είπε ο κ. Γιώργος Μπήτρος.
Το υλικό του δεύρου τεύχους που έχει τίτλο "Η εποχή των σφουγγαράδων στην Αίγινα", βασίζεται στο αρχείο της κ. Νομικής Χαλιπήλια –Μιχαλοπούλου, κόρη του Καλύμνιου σπογγέμπορα Νικόλα Χαλιπήλια.
"Η κ. Μιχαλοπούλου εκτός από τα αντικείμενα της εργασίας του πατέρα της, τις φωτογραφίες και τα μικρά αναμνηστικά μιας ολόκληρης εποχής, διατηρεί στη μνήμη της ζωντανή την εικόνα και τις συνθήκες εκείνης της εποχής.
Στις σελίδες του τεύχους φιλοξενούνται αναμνήσεις από τον πατέρα της και τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα σφουγγάρια, την ποιότητα και τα είδη τους, την επεξεργασία τους, τους σπογγέμπορους. Αναπλάθει μια ολόκληρη εποχή και περιγράφει με γλαφυρότητα την Αίγινα των σφουγγαράδων. Παράλληλα αντλούμε πληροφορίες για τις συνήθειες, τα έθιμα που συνδέονταν με τη ζωή των σφουγγαράδων.
Βιώματα, αναμνήσεις, στιγμές, συνθήκες από τα χρόνια που παιδί ακόμα τριγύριζε ανάμεσα στους εργάτες και στις εργάτριες στην εταιρεία του πατέρα της, άκουγε τις συζητήσεις των μεγάλων για τα προβλήματα του επαγγέλματος, τις δύσκολες συνθήκες, τις τιμές πώλησης, τα ονόματα των εμπόρων, τους τόπους προορισμού των σφουγγαριών.
Επίσης φιλοξενείται μια μαρτυρία του Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και της ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη που έρχονται να ενισχύσουν το υλικό του αφιερώματος μας".
Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".