Με τη διάλεξη της αρχαιολόγου Κάτιας Σπορν, διευθύντριας του Γερμανικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τίτλο: «Γαβριήλ Βέλτερ (1890–1954), ένας Γερμανός αρχαιολόγος στην Ελλάδα. Το αρχείο του στην Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας», συνεχίστηκε την Τετάρτη 23 Αυγούστου, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο».
Αντί για ένα βιβλίο, όπως γίνεται συνήθως, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου, ανασκαφέα μεταξύ άλλων και της Κολώνας, της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, το οποίο φυλάσσεται στην Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη του νησιού.
Η διάλεξη της Κάτιας Σπορν βασίστηκε στη μελέτη που ετοιμάζει για τον Γαβριήλ Βέλτερ, στο πλαίσιο του εορτασμού, το 2024, των 150 χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, και υποδηλώνει την πρόθεση συνεργασίας των δύο φορέων για την αξιοποίηση του αρχείου αυτού.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης κ Γιώργος Καλόφωνος. Όπως μπορείτε να δείτε στο video η διάλεξη είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Κάτια Σπορν μίλησε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο κοινό, που και σε αυτή την εκδήλωση κατέκλισε κάθε διαθέσιμο χώρο και αποζημιώθηκε με το πολύτιμο περιεχόμενο της παρουσίασης.
Η Κάτια Σπορν σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Φιλοσοφία και Αρχαία Ιστορία στην Χαϊδελβέργη, την Αθήνα και το Λονδίνο (1989-1998). Έγινε διδάκτορας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (1998). Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (2000-2002).
Διετέλεσε λέκτορας στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (2002-2007) και επίκουρη καθηγήτρια στο Φράιμπουργκ (2007-2010), στο οποίο αναγορεύθηκε υφηγήτρια (2009). Ήταν καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ (2010-2014), περίοδο κατά την οποία διηύθυνε την ανασκαφή στην Κολώνα της Αίγινας.
Από 2014 είναι διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και από το 2015 επίσης άμισθη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρχαία τοπογραφία, η εικονογραφία, καθώς και η ιστορία της έρευνας και η πρόσληψη της αρχαιότητας. Ανάμεσα στο επιστημονικό έργο της συγκαταλέγονται δύο μονογραφίες, η επιμέλεια 7 συλλογικών τόμων και πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα.