Με το βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννούλη, «Περδικιώτικα» τόπος Αιγίνης, η δεύτερη «Τετάρτη» της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στην Αίγινα.
Με την Αιγινήτισσα αρχαιολόγο και ιστορικό Ευτυχία Γιαννούλη, και το βιβλίο της «Περδικιώτικα» τόπος Αιγίνης: Οικείες όψεις και απόψεις της σύγχρονης Αίγινας (Αθήνα, Καπόν, 2023), συνεχίζεται μεθαύριο, Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», που διοργανώνεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Στον ατμοσφαιρικό κήπο του «Εϋναρδείου», του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που μετά την χρονίζουσα επισκευή του θα γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης, η Ελεάνα Γιαλούρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, ο Ιωάννης Δέδες, αρχιτέκτονας, καθώς και η ίδια η συγγραφέας, θα μιλήσουν για το βιβλίο αυτό που είναι βασισμένο στο ασυνήθιστα πλούσιο αρχείο της οικογένειας της συγγραφέως και φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης και της κοινωνίας της Αίγινας, τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Το υλικό του βιβλίου είναι οργανωμένο γύρω από τα εμβληματικά «Περδικιώτικα», το πρώτο εμπορικό κατάστημα της νεώτερης πόλης της Αίγινας, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, με άλλη όμως χρήση.
Φέτος και οι τέσσερεις «Τετάρτες» μας έχουν κάτι κοινό: την αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων, η οποία αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα.
Η Ευτυχία Γιαννούλη κατάγεται από την Αίγινα αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και απέκτησε το πρώτο της πτυχίο στην Ιστορία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ με ειδικό βάρος στην βιοαρχαιολογία, και εξειδίκευση στην ζωοαρχαιολογία, Το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολούθως, εργάστηκε ως Ερευνητικός Συνεργάτης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Καίμπριτζ, όπου και απέκτησε ειδίκευση στην αρχαιολογία της Αγγλίας από την νεολιθική εποχή μέχρι τον μεσαίωνα. Εργάζεται ως ειδική επιστημονική συνεργάτις σε ανασκαφές και ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, μουσείων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει μελετήσει και δημοσιεύσει υλικό από πλήθος ανασκαφών. Αν και ειδικεύεται σε θέματα προϊστορικής ζωοαρχαιολογίας, προσεγγίζει το υλικό της πάντα με την ματιά του ιστορικού. Η ιστορική διάσταση της σχέσης του ανθρώπου με ένα από τα μεγάλα σαρκοφάγα που απαντούν στην Ελλάδα είναι το θέμα του υπό προετοιμασία επόμενου βιβλίου της. Η ιστορικότητα τόπων και τρόπων, λοιπόν, είναι το συνδετικό στοιχείο της ερευνητικής της ματιάς με το νησί της Αίγινας, όπου έχει ρίζες βαθιές και σχέσεις αρραγείς, γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό δεν είναι μία απλή περιγραφή, αλλά μια ακόμα ανασκαφή.
.
H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1948. Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποία είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία μετεξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από την επανίδρυσή της ονομάστηκε Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό Εϋνάρδειον, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα»: τις Τετάρτες από 31 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.