Με το βιβλίο "Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας", της Ελένης Γούστη - Σταμπόγλη, ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκδηλώσεων "Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο".
Με το βιβλίο της ιστορικού Ελένης Γούστη-Σταμπόγλη, Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας: Η ζωή του προύχοντα Παντελάκη Οικονόμου (Αίγινα, Η Αιγιναία, 2024), κλείνει την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», που διοργανώθηκε φέτος για τέταρτη χρονιά, με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού.
Στον όμορφο κήπο του «Εϋναρδείου», του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας που προορίζεται για έδρα της Βιβλιοθήκης, ο Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χάρης Αθανασιάδης και η συγγραφέας θα συνομιλήσουν για το βιβλίο της, που μέσα από την μελέτη του σπάνιου αρχείου του προεστού της προεπαναστατικής Αίγινας Παντελάκη Οικονόμου, υφαίνει μία μικροϊστορία του νησιού κατά την περίοδο αυτή. Ακολουθώντας τον Οικονόμου στα ταξίδια του, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και την ανάμιξή του στα ζητήματα της Κοινότητας, μας μεταφέρει από τον ιδιωτικό στο δημόσιο χώρο, από την Παλιαχώρα της αγροτικής ενδοχώρας στα παράλια, από την Αίγινα, στην Ύδρα, την αντικρινή Πελοπόννησο αλλά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, και μας δίνει έτσι την δυνατότητα να γνωρίσουμε εκ των έσω την εν πολλοίς άγνωστη περίοδο της όψιμης οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί.
Φέτος και οι τέσσερεις «Τετάρτες» της Καποοδιστριακής Βιβλιοθήκης έχουν έναν κοινό άξονα: την αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων, η οποία αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς. Συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, μας δείχνουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα.
Η Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τελειώνοντας τις σπουδές της, συνεργάστηκε ως μεταφράστρια με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια ενώ εργάστηκε για δύο χρόνια ως ερευνήτρια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εμπορικής Τραπέζης στο παράρτημα των ΓΑΚ στην Κέρκυρα. Το 1996 ίδρυσε μαζί με την Αλέξα Αποστολάκη τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, όπου παρέμεινε μέχρι το 2020. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Πρόσκληση σε γεύμα, της σειράς «Στους δρόμους του Βυζαντίου» (Καλειδοσκόπιο 2002), και της βιογραφίας Σχολάρχης στην Αίγινα – Παναγής Ηρειώτης, 1854-1930 (Καλειδοσκόπιο 2015). Από το 2015 είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός καινοτόμου εκδοτικού εγχειρήματος Ανοικτής Πρόσβασης. Συμμετείχε στον σχεδιασμό του «Ψηφιακού Αρχείου Ι. Καποδίστρια» και στην επιστημονική επιτροπή του συνεργατικού έργου «Ψηφιακό Αρχείο 1821». Είναι επίσης μέλος της πολιτιστικής εταιρείας Η Αιγιναία και της συντακτικής επιτροπής του ομώνυμου περιοδικού της, και πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια».
H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1948. Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποία είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία μετεξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από την επανίδρυσή της ονομάστηκε Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό Εϋνάρδειον, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα»: τις Τετάρτες από 31 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.