"Οι ανεμόμυλοι της Αίγινας". Από την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. .

Από τον ανεμόμυλο του Ηρειώτη στην περιοχή του "Συνεταιρισμού", μέχρι το μύλο του Μαλτέζου κοντά στη στροφή του "Ογδόντα", στο Μεσαγρό, στους Αγίους Ασώματους, στο Ανιτσαίο και σε πολλά ακόμη σημεία του νησιού, οι ανεμόμυλοι της Αίγινας μαρτυρούν τη σχέση των κατοίκων της με αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο παράδοσης και λαογραφίας, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό στους νεότερους Αιγινήτες. Τη σχολική περίοδο 2004-2005 η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας της Κυψέλης είχε παρουσιάσει μία σπουδαία εργασία για αυτό το θέμα, μία εργασία που έμελλε να γίνει ένα σημείο αναφοράς, όχι μόνο με λαογραφική προοπτική, αλλά τις σύγχρονες συζητήσεις που αφορούν τις ήπιες μορφές ενέργειας στις μέρες μας.


Το 2007 παρουσιάστηκε στη "2η Ημερίδα για το Περιβάλλον" στο Λαογραφικό Μουσείο, κάνοντας κατανοητό ότι οι Αιγινήτες είχαν σημαντικότατη παρουσία στην κατασκευή και τη χρήση ενός ενεργειακού εργαλείου όπως οι ανεμόμυλοι. Υπεύθυνοι καθηγητές της μελέτης ήταν ο κύριος Γιώργος Μπήτρος και η κυρία Αικατερίνη Κοζάνογλου. Το βιβλίο "Οι ανεμόμυλοι της Αίγινας" πέρασε πρόσφατα στη δεύτερη έκδοσή του και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του νησιού. Αποτελείται από 28 σελίδες, γεμάτες από πλούσια στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από συστηματική έρευνα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png