«Η Αίγινα των Ζωγράφων».



Μία έκθεση που αποτελεί σταθμό για τα εικαστικά δρώμενα στο νησί άνοιξε τις πύλες της στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Αίγινα των Ζωγράφων» που συγκεντρώνει περισσότερα από διακόσια έργα, εκατό και πλέον καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν με θέμα την Αίγινα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ. Η προσέλευση των φίλων της τέχνης και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτή ήταν τέτοια που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, την αυλή, αλλά και το κομμάτι της Σπύρου Ρόδη που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο του Λαογραφικού.

Η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Ίρις Κρητικού, μίλησε στο Aegina Portal για την «Αίγινα των Ζωγράφων».

Aegina Portal: Πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της έκθεσης. Υποθέτω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα αν αναλογιστούμε τη μεγάλη συμμετοχή των καλλιτεχνών και των έργων τους.

Ίρις Κρητικού: Ο μεγάλος αριθμός των καλλιτεχνών δεν ήταν από την αρχή προβλέψιμος, ήταν κάτι που δημιουργήθηκε στην πορεία. Αυτό δείχνει το πόσο μεγάλη και πόσο θερμή ήταν η προσφορά και όχι μόνο η ζήτηση που ήταν απαιτητική.

Aegina Portal: Νομίζω ότι η καταγωγή σας, η ιδιότητα σας και η σχέση σας με την τέχνη λειτούργησαν καταλυτικά για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ίρις Κρητικού: Είμαι Αιγινήτισσα, χρόνια συναλλάσσομαι με ζωγράφους που είτε αγάπησαν την Αίγινα και την έκαναν δεύτερο σπίτι τους, είτε έρχονται στην Αίγινα σε σπίτια φίλων και ζωγραφίζουν, είτε έρχονται στο δικό μου. Συλλέγω έργα της Αίγινας, έχω τη χαρά να έχω μερικά έργα που τα αγαπώ πάρα πολύ και βλέπω ότι και στους νεότερους περνάει η «μυθολογία» της Αίγινας. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης νέος, που να μην ξέρει ότι σε αυτό τον τόπο έχουν βηματίσει κι έχουν δημιουργήσει ο Μόραλης, ο Νικολάου, ο Βασιλείου, ο Βουρλούμης, ο Παπάς, ο Φωκάς, ο Καπράλος ή και παλαιότερα Αργυρός, Παπαλουκάς, Τσαρούχης, Μανουσάκης που δεν έμεναν στην Αίγινα αλλά έρχονταν συχνά.


Aegina Portal: Πως ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας;

Ίρις Κρητικού: Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που έχουν να πουν πολλά για την Αίγινα. Αρχικά καλέσαμε όσους έχουν σχέση με την Αίγινα μόνιμη και ζωγραφίζει την Αίγινα, γιατί το ζητούμενο δεν ήταν να έρθουμε σε επαφή με καλλιτέχνες που απλά έχουν μία σχέση διαμονής με το νησί.
Από εκεί και πέρα αυτό επεκτάθηκε σε καλλιτέχνες που εγώ ήξερα, που γνώριζα ότι τους αρέσει η Αίγινα, τους αρέσει η αύρα της, τους αρέσει η ατμόσφαιρα του νησιού. Κάπως έτσι έγινε το ξεκίνημα.

Aegina Portal: Πόσο καιρό διήρκησαν οι επαφές και η οργάνωση της έκθεσης.
Όχι πολύ. Ήταν όλα στο μυαλό μου και άρχισα να το συζητώ με τους καλλιτέχνες. Επειδή δεν ήθελα και δεν μπορούσα να το κάνω μόνη μου, πρότεινα στη Μικρή Άρκτο με την οποία συνεργάζομαι εξαιρετικά να με βοηθήσει, να είναι ο φορέας ουσιαστικά γιατί εγώ είμαι ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων.


Aegina Portal: Αυτή την έκθεση θα την απολαύσουν και στην Αθήνα. Μιλήστε μας για αυτό.

Ίρις Κρητικού: Ναι πράγματι, την έκθεση την «αγκάλιασε» και ο Δήμος της Αθήνας. Η κυρία Σόφη Μυτιληναίου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, μας πρότεινε να την φιλοξενήσει στην Αθήνα κάτι το οποίο δεχθήκαμε με πολύ χαρά. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα συμμετάσχει και στην δημιουργία του καταλόγου, ενώ αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στην έκθεση που θα γίνει στην Αθήνα κάποια έργα που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαμε να έχουμε εδώ.

Aegina Portal: Που θα φιλοξενηθεί η έκθεση;
Ίρις Κρητικού: Στο «Μελίνα» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο και θα διαρκέσει από 9 έως 30 Οκτωβρίου.

Aegina Portal: Πρακτικά, πόσο δύσκολο είναι μία τέτοια έκθεση να έρθει στην Αίγινα.

Ίρις Κρητικού: Όλες οι ενέργειες έγιναν από εμάς. Τα έργα συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο στην Αθήνα και φωτογραφήθηκαν, ακριβώς για να ετοιμάσουμε το επόμενο βήμα που είναι η έκδοση του καταλόγου.

Aegina Portal: Ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτής της έκθεσης;

Ίρις Κρητικού: Σίγουρα ο χώρος του Μουσείου δεν είναι ο κατάλληλος, είναι μικρός για όλα αυτά τα έργα, όμως είναι ένας χώρος που συναισθηματικά μας αρέσει. Τα έργα θα είναι εδώ λίγο «ασφυκτικά». Δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε όλα τα έργα, όμως μας αρέσει που είμαστε εδώ, είναι ο χώρος από τον οποίο ξεκινάμε και ελπίζω να αναπτυχθούν καλύτερα στην Αθήνα. Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ μεγάλο όνειρο που έχω: να φτιαχτεί μία πινακοθήκη στην Αίγινα. Αυτή η πινακοθήκη δεν μπορεί να είναι το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο έχει έναν άλλο ρόλο, έχουμε μία θαυμάσια έκθεση στον επάνω όροφο, που και αυτός λειτουργεί με αυτοθυσία των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου.
Υπάρχουν κτίρια Καποδιστριακά τα οποία είναι έρημα, τα οποία καταρρέουν.

Aegina Portal: Το Εϋνάρδειο για παράδειγμα;

Ίρις Κρητικού: Το Εϋνάρδειο, το οποίο είναι το πρώτο μουσείο που έφτιαξε ο προπάππους μου και θα ήθελα πάρα πολύ στη μνήμη του να μπορέσω να το λειτουργήσω ως μία μόνιμη πινακοθήκη. Σας εγγυώμαι ότι όλοι αυτοί οι σημαντικοί καλλιτέχνες που φιλοξενούμε ή τα παιδιά τους που μας δάνεισαν έργα για την έκθεση, μιλάω για τα κορυφαία ονόματα που έχουν περάσει από την Αίγινα, θα μας έδιναν έργα αμέσως εάν υπήρχε αυτός ο χώρος. Νομίζω ότι θα είναι κρίμα να μην το κάνουμε.

Aegina Portal: Στην έκθεση δεν φιλοξενούνται όλοι οι καλλιτέχνες της Αίγινας.

Ίρις Κρητικού: Υπάρχει μία αναγκαστική επιλογή ανθρώπων, δεν θέλω να πω ότι είναι καλύτεροι ή χειρότεροι, οι οποίοι όμως δοκιμάζονται σε γκαλερί της Αθήνας. Καλλιτέχνες που τα ονόματα τους υπάρχουν εκεί και έχουν μία ιστορική απογραφή. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος, θα ήθελα πάρα πολύ να καταγράψω και την καλλιτεχνική δημιουργία της Αίγινας. Υπάρχει μία θαυμάσια δημιουργία στο νησί, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια άλλη έκθεση. Εμένα με απασχόλησε πάρα πολύ αυτό που είναι και το θέμα της έκθεσης που είναι η «Αίγινα των Ζωγράφων», όχι οι ζωγράφοι της Αίγινας. Θα ήθελα να το σημειώσω αυτό ώστε να αποφύγουμε κάποια παρεξήγηση: το πώς δηλαδή η Αίγινα ως φυσικός τόπος και ως αύρα αν θέλετε ενέπνευσε κατά τη διάρκεια όλου του περασμένου αιώνα και αυτού που διανύουμε τους καλλιτέχνες.

Aegina Portal: Υπάρχει μία συγκυρία αυτή τη στιγμή στην Αίγινα. Εδώ «Η Αίγινα των Ζωγράφων» στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης «Τα βιβλία της Αίγινας».

Ίρις Κρητικού: Είναι πολύ σημαντική συγκυρία. Θα πρέπει να σας πω ότι με αφορμή τη δημιουργία του καταλόγου για την έκθεση, έχω ανατρέξει ξανά και ξανά σε αυτά τα βιβλία και ασφαλώς με απασχολούν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, η Αίγινα είναι ένας τόπος με πάρα πολλές προεκτάσεις, διατηρεί μυστικές πτυχές, ευτυχώς!

Aegina Portal: Πως εξηγείτε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και όχι μόνο από τον εικαστικό τομέα έρχονται στην Αίγινα για να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν.

Ίρις Κρητικού: Γιατί η Αθήνα είναι ασφυκτική, γιατί η Αίγινα έχει μία κοινωνικότητα που σε αφήνει άλλωστε να απομονώνεσαι και άλλοτε να συνυπάρχεις. Ασφαλώς και οι παρέες λειτουργούν. Ξέρετε οι παρέες στη διάρκεια του 50 του 60 και του 70 ακόμη ήταν κάτι πολύ έντονο και πολύ δημιουργικό στην Αθήνα. Αυτό δεν υπάρχει πια όπως παλιά.
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ τους σε σπίτια, σε καφενεία, σε ζαχαροπλαστεία, σε παραλίες και συνομιλούν και αλληλοεμπνέονται είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και στην Αίγινα έχει διαφυλαχθεί. Αυτό ίσως είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό από το τοπίο για κάποιους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png