"Γιάννης Μόραλης. Ένας Μοντέρνος Κλασσικός". Από την ιστορικό τέχνης Αρετή Πηγιαδίτη.

Την ιστορικό τέχνης κυρία Αρέτη Πηγιαδίτη φιλοξένησε σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας με τίτλο: "Γιάννης Μόραλης. Ένας Μοντέρνος Κλασσικός". Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού. Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων, της εκδήλωση παρουσίασε η κυρία Νομική Μιχαλοπούλου. Δυστυχώς, αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εισήγηση της κυρίας Αρετής Πηγιαδίτη, καθώς λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Αίγινα.

Η κυρία Αρετή Πηγιαδίτη, εξήγησε ότι με αυτή την ομιλία, κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων προς τιμή του Γιάννη Μόραλη που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα. Άλλωστε και η επιλογή του μήνα δεν ήταν τυχαία, ο Γιάννης Μόραλης έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου του 2009: "Η σημερινή εκδήλωση κλείνει το φετινό κύκλο τιμής στο Γιάννη Μόραλη που του αποδίδει η Αίγινα, ακολουθώντας τις σπουδαίες εκθέσεις που διοργανώθηκαν στα πλαίσια της Γιορτής Φιστικιού στο Λαογραφικό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολόνας και στον Πύργο του Μαρκέλλου και με την ευγενική δωρεά από την κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη του γλυπτού του Μόραλη και την ομιλία της κυρίας Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου, εξαίρετης μελετήτριας του έργου του. Είμαστε εδώ, αυτό το βράδυ του Δεκέμβρη για να θυμηθούμε τον Γιάννη Μόραλη. Μήνα Δεκέμβρη του 2009 έφυγε για τον κόσμο των αγγέλων, για να συναντήσει τους φίλους του, καθώς είχε μείνει ο τελευταίος εν ζωή, όπως κι ίδιος έλεγε".

"Η ζωγραφική είναι άχραντο μυστήριο, όπως ο έρωτας. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σε έκανε να παραδοθείς έτσι σε έναν άνθρωπο, όπως ποτέ δεν ξέρεις τι σου καθοδηγεί το χέρι στον καμβά. Ποια μυστική δύναμη. Με τη ζωγραφική προσπαθώ να μαγέψω, να κρατήσω τα πράγματα που κινδυνεύω να χάσω ή που έχασα".

Τον Δήμο Αίγινας εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα.