"Κεντημένη Αίγινα". Η έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. .

Βιωματικές εμπειρίες, λαογραφικά στοιχεία του νησιού, κομμάτια της ιστορίας του, μνήμες που περνούν από την κλωστή, το μετάξι και τον καμβά, ξετυλίγονται και αποκαλύπτονται μπροστά στον επισκέπτη, καταμαρτυρώντας την αξία της τέχνης στην καταγραφή των εικόνων ενός τόπου. Πρόκειται για την έκθεση της κυρίας Μαίρης Γαλάνης - Κρητικού με τίτλο "Κεντημένη Αίγινα", τα εγκαίνια της οποία έγιναν χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Οι μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες του νησιού, αυτή τη φορά δεν περνούν μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου όπως πρόσφατα με το "Αίγινα. Τα πρόσωπα, οι τόποι, οι μνήμες", αλλά μέσα από τα ζεστά χρώματα και τις κεντητές κουκκίδες στον καμβά, που αποτυπώνουν έναν ολόκληρο κόσμο, οικείο, αναγνωρίσιμο. Τα κεντήματα που παρουσιάζει η κυρία Γαλάνη στην έκθεση που ξεκίνησε χθες, έγιναν από την αρχή αντικείμενο αναζήτησης από το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Τα σχόλια ήταν θετικά από όλους.


Η κυρία Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού ξεκίνησε να κεντά τα δικά της σχέδια από το 1970. Η δουλειά παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο είναι εμπνευσμένη από τελετές και τοπία της Αίγινας. Πολλά από τα έργα της κυρία Γαλάνη κοσμούν ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε μουσεία της χώρας μας και της ευρώπης. Ωστόσο τα όσα παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση αποτελούν το 1/3 της δουλειάς της, καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τεράστιες θάλασσες με γοργόνες, έργα δηλαδή μεγαλύτερης επιφάνειας, ενώ η τρίτη ενότητα αφορά μεσαιωνικά παραμύθια. Τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε πολλούς και σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους, ενώ έχουν γίνει και πηγή έμπνευσης για άλλους καλλιτέχνες, καθώς ένα από αυτά έχει γίνει εξώφυλλο μουσικής συλλογής. Σε σχετική ερώτηση η κυρία Γαλάνη δεν φαίνεται να θέλει να αποχωριστεί τα έργα της τα οποία δεν πωλούνται. Μόνο κατόπιν παραγγελίας μπορεί να αποκτήσει κανείς κάποιο από αυτά. Την έκθεση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png