Συνάντηση Παναγιώτη Χατζηπέρου - Λύδιας Κονιόρδου για Ορφανοτροφείο, Αφαία και Παλιαχώρα.


Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, την Γενική Γραμματέα κυρία Μαρία Βλαζάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για τα αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης μίλησε σήμερα το βράδυ στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την Αίγινα, στη συνάντηση με την υπουργό αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Η συζήτηση αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal



Η Περιφέρεια έχει διασφαλίσει το ποσό των 2.300.000 ευρώ για το Ορφανοτροφείο και πιο συγκεκριμένα για την προστασία ενός τομέα αρχικά. Το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από έναν μήνα παρέδωσε δύο μελέτες στην Περιφέρεια. Ωστόσο προκύπτει πρόβλημα, καθώς θεσμικά το η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργο του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, αναζητείται λύση από τις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το έργο της Αφαίας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο, "έτοιμο για δημοπράτηση" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζηπέρος, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι και στην προηγούμενη. Το δεύτερο σκέλος αυτής της συζήτησης αφορούσε το μονοπάτι του Ελλάνιου Όρους.

Το τρίτο θέμα το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η ανάδειξη της Παλιάς Χώρας. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς όπως εξήγησε ο κύριος Χατζηπέρος υπάρχει μία κατολίσθηση στο νότιο τμήμα, υπογράφηκε σύμβαση με το ΙΓΜΕ, τόσο για αυτό το ζήτημα, όσο και για άλλες περιπτώσεις κατολισθήσεων για τις οποίες θα γίνουν σχετικές μελέτες. Τέλος, ο κύριος Χατζηπέρος αναφέρθηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας και την εξέλιξη της διαδικασίας.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα:


Σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, τη Γ.Γ. κα Βλαζάκη Μαρία και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στην κ. Υπουργό και καλή επιτυχία στο έργο της στο οποίο θα έχει συμπαραστάτη την Περιφέρεια Αττικής. Αφού εκτέθηκαν και αναλύθηκαν καίρια σημεία αρμοδιότητας του Υπουργείου που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, συζητήθηκε η στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση τους.

Η ΠΕ Νήσων είναι μία περιφερειακή ενότητα η οποία διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στόχος είναι η ανάδειξη και προβολή της. Ιδιαίτερα για το των Αντικυθήρων, το οποίο ερημοποιείται σταδιακά, ο Αντιπεριφερειάρχης επέδωσε ειδικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα κάτωθι :
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
* ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ (ΑΔΟΜΗΤΗ ΖΩΝΗ Α) ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΣΤΗΝ COSCO.
* ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ (π.χ.  κυκλικό ταφικό μνημείο στις Κολόνες Σαλαμίνας).
ΑΙΓΙΝΑ
* ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΦΥΛΑΚΕΣ).
* ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΦΑΙΑΣ
ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΟΡΟΣ.
* ΔΙΑΣΩΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΑΧΩΡΑΣ – ΤΟΥ «ΜΥΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ».
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
* ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ.
* ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ
ΔΙΑΒΟΛΟΓΕΦΥΡΟΥ.
ΠΟΡΟΣ
* ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
       ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΒΑΣΙΛΗ (ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ 4000
       π.Χ.).
ΥΔΡΑ
* ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ.
ΚΥΘΗΡΑ
* ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
* ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
       ΚΥΘΗΡΩΝ.
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
* ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.
* ΕΝΑΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ
       ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.
* ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ.
Μετά από διαλογική συζήτηση, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για να δοθούν λύσεις στα πιο πάνω ζητήματα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png