H Αίγινα συμμετείχε σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για την Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά.

panedit00.jpg

H Αίγινα συμμετείχε σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με αντικείμενο την άυλη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και τη συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη.

Μέσα από παρεμβάσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, αναδείχθηκε ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος του νησιού, καθώς και η δυναμική του στη σύγχρονη τουριστική και εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά – Αειφόρος Ανάπτυξη και Προβολή».

20260515_171350.webp

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΠΑ.Δ.Α. Παναγιώτης Καλδής, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ., υπογραμμίζοντας τη σημασία της σύνδεσης πολιτισμού, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στην Αίγινα, καθώς ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου είχε επισκεφθεί κατά το τρέχον έτος τον Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, όπου ξεναγήθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Γιαννούλη. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε αφορμή για την πρόσκλησή του στην ημερίδα ως ομιλητή.

Την Αίγινα εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχαήλ Σπυριδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διεθνή διάκριση του φιστικιού Αίγινας, καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Γιαννούλης.

Ο π. Εμμανουήλ ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή του Μητροπολιτικού Ναού Αιγίνης σε κρίσιμα γεγονότα που οδήγησαν στη γένεση του νεότερου ελληνικού κράτους», εστιάζοντας στην άφιξη και ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας στον ιστορικό ναό, καθώς και στην έναρξη λειτουργίας των πρώτων κρατικών δομών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε λιγότερο γνωστές ιστορικές στιγμές, όπως το ιερό μνημόσυνο του Αγίου Νεκταρίου, σαράντα ημέρες μετά την κοίμησή του, καθώς και στην ανακήρυξή του ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεγονότα που συνδέονται άμεσα με τον Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν τα αποτελέσματα δύο σημαντικών ευρωπαϊκών έργων ΚΑ2, «INTHRACE» και «RELIGITOYR», τα οποία εστιάζουν στη διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αντίστοιχα. Τα έργα αυτά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ομιλητών από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεωρητικών και πρακτικών εργαλείων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την τοπική ανάπτυξη.

Η επιστημονική υπεύθυνη της εκδήλωσης και των έργων για το ΠΑ.Δ.Α., καθηγήτρια Ανδρονίκη Κάβουρα, παρουσίασε τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας σχετικά με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συμμετείχαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση είχε την αμέριστη στήριξη και συμμετοχή του Προέδρου Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) κ. Γιώργου Κουλουρά και των τοπικών μέσων όλης της Ελλάδας για την επικοινωνία της καθώς και όλων των συμμετεχόντων φορέων.

Την άμεση ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγινα, ζητούν με κοινοβουλευτική ερώτηση η Π. Τσαπανίδου και ο Δ. Καλαματιανός.

Την άμεση ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγινα, ζητούν με κοινοβουλευτική τους ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Πόπη Τσαπανίδου και Διονύσης Καλαματιανός.

Την άμεση ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αίγινα, ζητούν με κοινοβουλευτική τους ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου και Διονύσης Καλαματιανός. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς στο νησί δεν λειτουργεί καμία δημόσια δομή που να καλύπτει τις ανάγκες μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έλλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα οικογένειες μαθητών που αποφοιτούν από το Ειδικό Δημοτικό Αίγινας να βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές: είτε να αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός νησιού, επωμιζόμενες σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είτε να επιλέγουν λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.

Αθήνα, 19 Μαΐου 2026

Ερώτηση

Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Άμεση ίδρυση ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. στην Αίγινα για την κάλυψη των αναγκών μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.»

Η ανάγκη ίδρυσης σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγινα αποτελεί διαχρονικό αίτημα των οικογενειών του νησιού και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς σήμερα δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη δημόσια δομή που να μπορεί να υποστηρίξει τη συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρότι οι σχετικές ανάγκες είναι γνωστές εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από την Πολιτεία. Ως αποτέλεσμα, οικογένειες μαθητών που αποφοιτούν από το Ειδικό Δημοτικό του νησιού εξαναγκάζονται είτε να μετακινηθούν εκτός Αίγινας προκειμένου τα παιδιά τους να συνεχίσουν να φοιτούν σε κατάλληλη σχολική δομή, επωμιζόμενες δυσβάσταχτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είτε να αναζητήσουν λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών τους.

Η κατάσταση αυτή, βέβαια, εντάσσεται στη γενικότερη εικόνα υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υποστηρικτικές δομές, τόσο στα ειδικά σχολεία όσο και συνολικά στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ειδικής αγωγής στην Αίγινα είχε ήδη αναδειχθεί με την υπ’ αριθμ. 1649/4-12-2025 κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που αφορούσε, κυρίως, τις ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού ενώ συμπληρωματικά έθετε και την ανάγκη ίδρυσης δομής ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρά τη σοβαρότητα των ζητημάτων που επισημαίνονταν και την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών, η συγκεκριμένη ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ.

Η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικής ανταπόκρισης έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ακάλυπτες κρίσιμες μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες μαθητών της Αίγινας, δημιουργώντας συνθήκες αποκλεισμού και άνισης πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Έχει εξετάσει την ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγινα και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών του νησιού;
  2. Ποια στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο σχετικά με τον αριθμό των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Αίγινα που έχουν ανάγκη φοίτησης σε δομή ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαίδευσης των αποφοίτων του Ειδικού Δημοτικού Αίγινας χωρίς να αναγκάζονται οι οικογένειές τους να μετακινούνται εκτός νησιού;
  4. Υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας για τη διερεύνηση κατάλληλου χώρου στέγασης ενδεχόμενης νέας δομής ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες/ώσες βουλευτές

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής 19ης Μαΐου 2026.

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής 19ης Μαΐου 2026.

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Στο video μπορείτε να δείτε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκτός των θεμάτων που περιείχαν προσωπικά δεδομένα. 

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού στην Παχειά Ράχη.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού στην Παχειά Ράχη.

Με εκκλησιαστική κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, η τοπική Εκκλησία της Αίγινας τίμησε το διήμερο 18 και 19 Μαΐου 2026 τους αυταδέλφους και ισαποστόλους Αγίους Ιούλιο και Ιουλιανό, με επίκεντρο την ενορία της Παχειάς Ράχης και τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων τους, αναδεικνύοντας τη βαθιά σύνδεση των Αγίων με τον τόπο καταγωγής τους.

Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία

Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, παρουσία κληρικών και πλήθους πιστών.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, μέσα σε κλίμα ευλάβειας. Ο δραστήριος εφημέριος του Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Πετράκος, ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες κληρικούς, ιεροψάλτες, και προσκυνητές, ευχόμενος τα δέοντα σε όλους.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα για τους παρευρισκόμενους, ολοκληρώνοντας τον εορτασμό με πνεύμα φιλοξενίας και χαράς.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα για τους παρευρισκόμενους, ολοκληρώνοντας τον εορτασμό με πνεύμα φιλοξενίας και χαράς.

Η Παχειά Ράχη τιμά ιδιαίτερα τους δύο Αγίους

Η Παχειά Ράχη τιμά ιδιαίτερα τους δύο Αγίους, καθώς κατάγονται από το χωριό, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε εύπορη οικογένεια. Ο Ιούλιος γεννήθηκε το 319 μ.Χ. και ο Ιουλιανός το 330 μ.Χ. Αφού έλαβαν την πρώτη τους μόρφωση στην Αίγινα, συνέχισαν τις σπουδές τους στην Αθήνα, όπου μαθήτευσαν δίπλα σε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Αφοσιωμένοι στην πίστη, οι δύο αδελφοί ανέπτυξαν σημαντική ιεραποστολική δράση

Αφοσιωμένοι στην πίστη, οι δύο αδελφοί ανέπτυξαν σημαντική ιεραποστολική δράση, αφιερώνοντας τη ζωή τους στη διάδοση του Χριστιανισμού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά ξεχωριστά τη μνήμη τους, με τον Άγιο Ιουλιανό να εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου και τον Άγιο Ιούλιο στις 31 Ιανουαρίου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά ξεχωριστά τη μνήμη τους, με τον Άγιο Ιουλιανό να εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου και τον Άγιο Ιούλιο στις 31 Ιανουαρίου, ενώ στις 19 Μαΐου τιμάται η ανακομιδή των ιερών λειψάνων τους.

Τιμητικός έπαινος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ Δομικών του ΕΠΑ.Λ. Αίγινας, στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition.

Τιμητικός έπαινος για το ΕΠΑ.Λ. Αίγινας στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition.

Σημαντική διάκριση απέσπασε το ΕΠΑ.Λ. Αίγινας, λαμβάνοντας Τιμητικό Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition, με θέμα «Εμείς και ο τόπος μας».

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι μαθητές της Β’ τάξης του Τομέα Δομικών ξεχώρισαν με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου ψηφιακού storymap, μέσα από το οποίο ανέδειξαν τα τοπόσημα, τα υλικά και τα λατομεία της Αίγινας, συνδυάζοντας δημιουργικότητα, έρευνα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει την αξία της συνεργατικής μάθησης και της καινοτόμου εκπαιδευτικής προσέγγισης.

Η ανακοίνωση του ΕΠΑΛ Αίγινας:

Το ΕΠΑ.Λ. Αίγινας απέσπασε Τιμητικό Έπαινο για τη συμμετοχή του στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition με θέμα «Εμείς και ο τόπος μας. Χαρτογραφώντας τα τοπόσημα της περιοχής μας», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2025-2026 και διοργανώθηκε από την AMKE Spotin (Spotlight on Innovation).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Δομικών δημιούργησαν ένα πρωτότυπο storymap, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία αφήγησης και χαρτογράφησης. Με συνεργασία, έρευνα και δημιουργική σκέψη, ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο το θέμα «Στα ίχνη της πέτρας - Μια περιήγηση στα υλικά, τα λατομεία και τα τοπόσημα της Αίγινας», συνδυάζοντας πληροφορίες, εικόνες, και διαδραστικούς χάρτες.

Το storymap αποτελεί μια σύγχρονη μορφή ψηφιακής γεω-αφήγησης, που επιτρέπει στους μαθητές να παρουσιάσουν την εργασία τους με ζωντανό και ελκυστικό τρόπο. Η ομάδα εργάστηκε με ενθουσιασμό, εξερεύνησε πηγές, οργάνωσε το υλικό της και το μετέτρεψε σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία, ανοικτή σε κάθε επισκέπτη.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την προσπάθεια, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα που επέδειξαν οι μαθητές μας. Η διάκριση αυτή αντικατοπτρίζει όχι μόνο τις γνώσεις που απέκτησαν, αλλά και την ικανότητά τους να αξιοποιούν την τεχνολογία ως μέσο έκφρασης και μάθησης.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας, Ιωάννα Χιώτη, Δημήτρη Χαλδαίο, Παναγιώτη Πολίτη και Σωζία Κάππου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, κ.κ. Αθανασία Χρόνη και Αχιλλέα Παπαχαραλαμπίδη, για την καθοδήγηση και τη στήριξή τους.

Το storymap τους αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η μάθηση συνδυάζεται με φαντασία, συνεργασία και ψηφιακές δεξιότητες.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο storymap, μεταβαίνοντας εδώ.

Featured


Την Τέταρτη 10 και την Πέμπτη 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας οι εξετάσεις από παιδίατρο, για την έκδοση πιστοποιητικών υγείας Α.Δ.Υ.Μ. - Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, για τα προνήπια και τους μαθητές της Α' τάξης των δημοτικών σχολείων της Αίγινας. Το Κέντρο Υγείας καλεί τους γονείς να επικοινωνήσουν με την γραμματεία για ραντεβού. Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



"Η αναγκαιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στον παιδικό πληθυσμό της Αίγινας αποκτά αυτήν την εβδομάδα μια συγκεκριμένη προτεραιότητα, την χορήγηση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) για τα πρωτοεγγραφόμενα παιδιά στα νηπιαγωγεία και στην Α Τάξη του Δημοτικού.

Το Κ.Υ. έχει σχεδιάσει την καλύτερη κάλυψη της αναγκαιότητας αυτής για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς η παιδίατρος Μανδέκη Αριστέα που ανήκει στο ιατρικό δυναμικό της 2ης ΔΥΠΕ, θα βρίσκεται στο Κ.Υ. το διήμερο Τετάρτη- Πέμπτη 10 και 11 Μαρτίου ώστε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.

Οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν στην Γραμματεία του Κ.Υ. για να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα επικοινωνίας : 2297320100, -123, -111. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών θα υπάρξουν και απογευματινά ραντεβού.

Με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση θα υπάρχει δυνατότητα κάλυψης 60 επισκέψεων το διήμερο.
Το Κ.Υ. δεσμεύεται οτι σε περίπτωση μεγαλύτερου αριθμού παιδιών προς εξέταση, θα ακολουθήσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και άλλη επίσκεψη παιδιάτρου για τον συγκεκριμένο λόγο.
 
Δ. Επ. Κέντρου Υγείας Αίγινας".
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.