Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Με την Ρέα Γαλανάκη, την σημαντική αυτή φωνή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, και το τελευταίο βιβλίο της Εμμανουήλ και Αικατερίνη: Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια, (Αθήνα, Καστανιώτης, 2022), ξεκινάει την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, για τρίτη χρονιά, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Πέντε αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα». Στον ατμοσφαιρικό κήπο του «Εϋναρδείου», του όμορφου καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας που μετά την επικείμενη επισκευή του θα στεγάζει τις πολιτιστικές δράσεις της Βιβλιοθήκης, η συγγραφέας θα συναντήσει για πρώτη φορά το βιβλιόφιλο κοινό του νησιού. Με αφορμή το βιβλίο της, η Ρέα Γαλανάκη θα συνομιλήσει με τον Νίκο Μπακουνάκη για το πως κάνεις μυθιστορηματικούς ήρωες τους γονείς σου, για την οικογενειακή ιστορία σε σχέση με την μεγάλη ιστορία, για την αυτοβιογραφία, και, γενικότερα, για τον λογοτεχνικό της κόσμο και τους χαρακτήρες του. Θα εγκαινιάσει έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές βιβλιόφιλες «Τετάρτες», συνεχίζοντας μια παράδοση γνωριμίας του κοινού των εκδηλώσεων, με μεγάλους συγγραφείς της σύγχρονης Ελλάδας.
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. Για την προσφορά της στα γράμματα και στις τέχνες τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιίας (Οκτώβριος 2022). Έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο (1999, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και 2005, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006). To μυθιστόρημά της Η Άκρα Ταπείνωση απέσπασε το βραβείο Balkanika Literary Award, τη διεθνή διάκριση των Βαλκανικών χωρών (2019). Το ίδιο βιβλίο, στη γαλλική του έκδοση, ήταν υποψήφιο για το Prix Méditerranée Étranger (2017). Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην «UNESCO Collection of Representative Works» (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά, αλβανικά, καταλανικά και ουκρανικά.
H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Πέντε αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 2 – 30 Αυγούστου 2023, στις 9 μ.μ., στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.