Επιστολή εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Αίγινας με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου.

Αίγινα, Φεβρουάριος 2013
Ανοιχτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας και προς τους κατοίκους του νησιού
(Κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Αίγινας με αριθμό 3125-22/02/2013)
Κοινοποίηση προς τα ΜΜΕ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εμείς οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. Αίγινας ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/2/2013 συζητήθηκε το θέμα των ελλείψεων του Κ.Υ. Αίγινας και μάλιστα προέκυψε και ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στο Τζάνειο και στο Υπουργείο Υγείας. Μα πώς –αναρωτηθήκαμε- άνθρωποι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πατήσει ποτέ στο Κ. Υ. με σκοπό να ενημερωθούν για τα προβλήματα του γνωρίζουν τόσο καλά την κατάσταση του ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να παρευρίσκεται ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους εργαζόμενους του Κ.Υ. στην συζήτηση αυτή; Λύσαμε τις απορίες μας παρακολουθώντας τα βίντεο της συνεδρίασης. Οι άνθρωποι που αποφάσισαν για μας και τους ασθενείς μας φαίνεται ότι δεν έχουν ιδέα, για το τι είναι το Κέντρο Υγείας και κατά συνέπεια, για το τι χρειάζεται το Κ.Υ. Αίγινας, ώστε να λειτουργήσει σωστά. Έτσι ο υπερβάλλων ζήλος του ψηφίσματος όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα βάλει μια ταφόπλακα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία στο νησί, αν εμείς το επιτρέψουμε. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, το λέμε εξ’ αρχής καθαρά και ξάστερα.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή λοιπόν και μιας και δεν ήρθατε ποτέ να μας ρωτήσετε, θα σας πούμε, ΔΗΜΟΣΙΑ, δυο-τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Κ.Υ:
Είμαστε ο Δημόσιος και Δωρεάν Φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι στο Κ.Υ. Αίγινας εργάζονται: γενικοί ιατροί, παθολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος, λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο (2 φορές την εβδομάδα) και έρχονται επισκέπτες ιατροί δηλ. χειρουργός, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος καθώς και καρδιολόγος από το Τζάνειο, καθορισμένες φορές το μήνα για τα τακτικά ραντεβού με τους ασθενείς ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ έξοδα μετακίνησης. Από το 1984 ΠΟΤΕ δεν είχαμε πληρότητα στις προβλεπόμενες θέσεις ιατρών και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα, ένας να δουλεύει για τρεις και τρεις να δουλεύουν για έξι. Τα ξέρουν οι ασθενείς μας αυτά, κάθε μέρα τα λέμε. Τα ξέρει και η Διοίκησή μας αυτά –αμέτρητα πρωτοκολλημένα έγγραφα έχουν σταλεί στο Τζάνειο, στη Β.ΥΠΕ, στο Υπουργείο και όπου βάλει ο νους σας.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ωστόσο, είναι το ένα σκέλος της εργασίας μας. Το άλλο που, απετέλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας και αποτελεί καθημερινά το ΘΕΜΑ που μας καίει, είναι τα επείγοντα περιστατικά (τραυματισμοί, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, γαστρορραγίες κλπ). Το Κ.Υ. οφείλει να μεταφέρει τους ασθενείς με ασφάλεια στο χώρο του, γιατροί και νοσηλευτές οφείλουν να σταθεροποιούν την κατάστασή του, όσο το δυνατόν να τη βελτιώσουν και στη συνέχεια να διακομίσουν τους ασθενείς αυτούς στον Πειραιά, όπου τους παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ. Αυτή η απλή και καθημερινή διαδικασία είναι για χρόνια τώρα ο Γολγοθάς των εργαζομένων του Κ.Υ., των ασθενών και των συγγενών. Το γιατί το ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος.
1) Δεν έχουμε επάρκεια σε οδηγούς ασθενοφόρων. Χρειαζόμαστε τρεις ακόμα, για να μπορεί να καλυφθεί η λειτουργία του Κ.Υ. Αίγινας.
2) Τους χειμερινούς μήνες η εταιρία με τα ακριβότερα εισιτήρια, εξυπηρετεί με 2-3 συμβατικά την ημέρα (το τελευταίο συνήθως στις 5.30 μ.μ).
3) Ενώ υπάρχει έγγραφο με θέμα τις απαιτήσεις κατασκευής και λειτουργίας επιγείου και υπερυψωμένου ελικοδρομίου από την πολιτική αεροπορία, όπως ζητήσαμε για τον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Υ. , ουδέποτε φτιάχτηκε για τις δύσκολες ώρες και τις δύσκολες μεταφορές.
4)Η μεταφορά με θαλάσσιο ταξί κοστίζει περίπου 380 ευρώ και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους άπορους και τους ανασφάλιστους ασθενείς μας. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ!
Αν ερχόσασταν εσείς κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κ.Υ. Αίγινας αυτά θα σας λέγαμε και σ’ αυτά θα ζητούσαμε τη συμβολή σας. Αντ’ αυτού προκύψατε αυτόκλητοι σωτήρες με ιδέες και λύσεις για τα προβλήματα που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ στο σύνολο τους.
Είναι συγκινητικό που κάποιοι από σας διατίθεστε να οδηγήσετε το ασθενοφόρο πιστεύοντας ,ενδεχομένως, πως ο οδηγός του Κ.Υ. οδηγεί απλά ένα όχημα και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δίπλωμα Γ΄ κατηγορίας. Τα πληρώματα ασθενοφόρων πρέπει να γνωρίζουν ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και κυρίως τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πράξουν σε μια διακομιδή ασθενούς. Οι οδηγοί που εργάζονται στο Κ.Υ. σηκώνουν στις πλάτες τους φορεία, κάνουν τους φύλακες και τους τηλεφωνητές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ στις βάρδιες αυτές εργάζονται ΜΟΝΟΝ ένας ιατρός και ένας νοσηλευτής και μπορούν να εισβάλουν ανά πάσα στιγμή εξαγριωμένοι χρήστες, ψυχασθενείς σε κρίση, μεθυσμένοι κλπ. Ο οδηγός πρέπει να είναι εκεί για 24 ώρες, 30 ημέρες το μήνα, το καταλαβαίνετε αυτό! Και σ’ αυτό, τον δεσμεύει ο όρκος του και ο μισθός του. Οι καλές προθέσεις σας λοιπόν πάνε να καλύψουν ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΠΟ ελλείμματα, εις βάρος των ασθενών μας και εις βάρος μας. Υπάρχουν απόφοιτοι του ΕΚΑΒ, άνεργοι με εντοπιότητα, ενώ εσείς, καλή τη πίστη, νομίζετε ότι η οδήγηση ασθενοφόρου είναι φιλανθρωπικό χόμπι για τον ελεύθερο χρόνο.
Είναι συγκινητική η αναγνώριση από συμπολίτες των αναγκών του Κ.Υ. Ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι μας προσφέρουν φάρμακα για τους απόρους, ρούχα, κλινοσκεπάσματα ,υλικοτεχνικό εξοπλισμό όπως καρδιογράφους και αεροστρώματα κ.τ.λ. Συμπολίτες μας καλλιτέχνες αναβάθμισαν την αισθητική του χώρου με τα έργα τους. (ο καθείς και τα όπλα του). Όλοι αυτοί θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι!
Είναι συγκινητική, επίσης, η προσφορά γιατρών για δωρεάν εθελοντική εργασία στο νησί. Ήδη κάποιοι ιδιώτες ιατροί το κάνουν –εξετάζουν απόρους ασθενείς, χωρίς αμοιβή, στα ιατρεία τους. Το ξέρουμε, το ξέρετε. Και οι κάτοικοι το ξέρουν. Δεν το διαφημίζουν όμως και είναι προς τιμήν τους. Τους ξέρουμε και τους ξέρετε. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε για το καλό των ασθενών του νησιού. Στο Κ.Υ. έχουν έρθει όλα αυτά τα χρόνια και βοήθησαν χωρίς αμοιβή γιατροί ιδιώτες του νησιού, παραθεριστές γιατροί …μέχρι γναθοχειρουργός από τη Γερμανία συνόδευσε ασθενή από το Μαραθώνα, στο Κ.Υ. Αίγινας. Γιατί αξία στην Ιατρική είναι ο ανθρωπισμός και όχι ο ΧΡΗΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. Είναι πάντα ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να βοηθήσουν με την προϋπόθεση ότι το Κ.Υ. Αίγινας είναι Δημόσιο και προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Την ΕΥΘΥΝΗ (νομική και ηθική) των περιστατικών την έχουν οι γιατροί του Κ.Υ. Αίγινας. Αυτό είναι όλο! Όσοι προσφέρουν εθελοντισμό γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να το κάνουν από το ιατρείο τους. Για να μην υπάρξει καμιά υπόνοια στο νησί ότι το Κ.Υ. Αίγινας θα γίνει παραμάγαζο του κάθε ιδιώτη γιατρού. Είμαστε, νομίζουμε, αρκετά σαφείς!
Ας επανέλθουμε, ωστόσο, στα πραγματικά προβλήματά μας διότι αυτά αποτελούν κίνδυνο, για μας και τους ασθενείς μας:
1) Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ προσλήψεις 3 οδηγών ασθενοφόρων.
2) Χρειαζόμαστε την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ συμπαράσταση του Δήμου Αίγινας και την
συμπαράσταση του κόσμου για να ενεργοποιηθεί η μελέτη του Υπουργείου Υγείας και ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ.
3)Χρειαζόμαστε να δοθεί λύση για να υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά των απόρων ασθενών μας. Και εννοείται πως χρειάζεται να καλυφθούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ θέσεις. Τα τρία πρώτα ΕΠΡΕΠΕ να είχαν λυθεί από ΧΘΕΣ, για να μην πληρώνουμε με ζωές που χάνονται και είναι ζωές ασθενών –συμπολιτών μας.

Δεν ζητάμε από το Δήμο Αίγινας μαγικές λύσεις -ΖΗΤΑΜΕ να πιέσει την Κεντρική Διοίκηση,
για να γίνουν όλα αυτά. ΔΕΝ χρειαζόμαστε σωτήρες –προσωπικό χρειαζόμαστε και ανοιχτούς
δρόμους για να μεταφέρουμε τους ασθενείς μας, όπως και όπου πρέπει.
Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πολίτες που σας ψήφισαν δεν έχουν λεωφορεία να μεταβούν στο Κ.Υ. για να γράψουν τα φάρμακά τους, οι πολίτες που σας ψήφισαν δεν έχουν τα 380 ευρώ για το θαλάσσιο ταξί… Δουλειά σας είναι να εξασφαλίσετε την αξιοπρεπή πρόσβασή τους σε μια Υγεία η οποία θα είναι και Δημόσια και Δωρεάν και που δεν αποκλείει τους μη έχοντες.
Ασθενείς και εν δυνάμει ασθενείς του Κ.Υ. Αίγινας, θέλουμε να σταθείτε δίπλα μας. Ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρετε πως κάνουμε ότι μπορούμε για να σας εξυπηρετήσουμε. ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ σας ως πολίτες. Υπερασπιστείτε τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, πιέστε αυτούς που ψηφίσατε, συλλέξετε υπογραφές, αντιδράστε επιτέλους, πριν η Υγεία γίνει το ΑΠΟΛΥΤΟ εμπόρευμα.
Τότε θα είναι αργά.
Ακολουθούν υπογραφές εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png