Υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών συγκλονίζει την κοινωνία της Αίγινας. [upd]

Το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε από την Ελληνική Αστυνομία χθες και αφορά την δράση οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, συγκλονίζει την κοινωνία της Αίγινας καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος" δύο από αυτούς είναι εν ενεργεία αστυνομικοί στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευσα έχουν γίνει δεκατρείς συλλήψεις για ένα κύκλωμα που εξαπατούσε ασφαλιστικές εταιρίες με δράση σε ολόκληρη τη χώρα και "συνεργάτες" από τον Πόρο, την Κρήτη, την Αίγινα, τον Πειραιά, την Τροιζήνα και αλλού.

Από το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Την υπόθεση χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aegina Portal αναφορικά με τη συμμετοχή των δύο αστυνομικών που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει εμπλοκή και σε πιο βαθμό και αυτό γιατί η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες ακόμη είναι συγκεχυμένες κάτι που δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από την Πέμπτη.

[upd] Τέλος, για το ίδιο θέμα έγινε χθες και μία ακόμη σύλληψη ενός κατοίκου της Αίγινας.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οργανωμένο κύκλωμα πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), οι απάτες γίνονταν μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων και υλικών ζημιών οχημάτων
Συνελήφθησαν συνολικά δεκατρία (13) άτομα - ημεδαποί, για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα αρχηγικά μέλη, ένας επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία και η σύζυγός του
Επίσης, στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται τέσσερις αστυνομικοί, υπάλληλος Διεύθυνσης Μεταφορών, δύο δικηγόροι και ένας πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφορά στα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων και περί καταχραστών του Δημοσίου
Εντοπίστηκαν περίπου (140) φάκελοι εικονικών ατυχημάτων, ενώ η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε σε τουλάχιστον (27) ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνά το (1.300.000) ευρώ
Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε πολυμελές οργανωμένο κύκλωμα πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων και υλικών ζημιών σε οχήματα.
Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (27.03.2014) το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο Κρήτης, συνελήφθησαν δεκατρία (13) μέλη του κυκλώματος, όλοι τους ημεδαποί.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 44χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία - και η 37χρονη σύζυγός του, οι οποίοι είχαν αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς επίσης τέσσερις αστυνομικοί (48χρονος Ανθυπαστυνόμος, δύο Αρχιφύλακες 45 & 48 ετών και 32χρονος Αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη.
Επιπλέον, συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, 54χρονη ασφαλίστρια, 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο 53 ετών, που λειτουργούσε ως «ψευδομάρτυρας», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος ημεδαπός πραγματογνώμονας.
Σε βάρος όλων των παραπάνω ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων & καταχραστών του Δημοσίου.
Αναφορικά με το πλαίσιο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες σε βάρος διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών, έχοντας συγκροτήσει για το σκοπό αυτό δομημένη ομάδα, που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης.
Πιο αναλυτικά, ο 44χρονος επιχειρηματίας - αρχηγός της οργάνωσης – προέβαινε, μέσω διαδικτύου, στην προσέλκυση πελατών, υποσχόμενος τη δωρεάν επισκευή οποιουδήποτε οχήματος σε φανοποιείο που διατηρούσε, καθώς και την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, κατήρτιζε παρανόμως κάθε απαραίτητο στοιχείο – δικαιολογητικό για την παρουσίαση των εικονικών ανύπαρκτων ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων αστυνομικών, συντάσσονταν ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων (Δελτία Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων) πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ιδιοκτητών τους .
Επιπλέον, με την 37χρονη σύζυγό του και την 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές «φιλικού διακανονισμού» ή/και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.
Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.).
Με τη βοήθεια και συνδρομή της 51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών, άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή του προμήθευε ο 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.
Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και (28.000) ευρώ ανά περίπτωση – ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει – κατανέμει τα «ατυχήματα» σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου.
Από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και υπερβαίνει τις (25.000) σελίδες και τους (550) φακέλους τροχαίων ατυχημάτων, καθώς επίσης από τη σχετική διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων, προέκυψαν τα ακόλουθα :
 εντοπίστηκαν περίπου (140) φάκελοι εικονικών ατυχημάτων,
 προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το (1.300.000) ευρώ,
 σε περισσότερες από (30) περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από ζημιές οχημάτων που είχαν προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο, με τη ζημιά να ανέρχεται περίπου σε (100.000) ευρώ,
 σε (40) περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές, με διαφορετικές όμως πινακίδες οχημάτων και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τη ζημιά να ανέρχεται σε (250.000) ευρώ περίπου,
 συντάχθηκαν (100) ψευδή δελτία ατυχημάτων περίπου, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εμπλεκομένων, για τα οποία η ζημιά ανέρχεται σε (750.000) ευρώ περίπου και
 σε (90) περιπτώσεις περίπου, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ., για τις οποίες η ζημία ανέρχεται σε (600.000) ευρώ περίπου.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε καταστήματα, οικίες και γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 πλαστές εξουσιοδοτήσεις και πλήθος άλλων ομοειδών εγγράφων,
 πιστόλι και περίστροφο τα οποία κατείχε παράνομα ο 48χρονος Ανθυπαστυνόμος,
 δέκα πέντε (15) αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τα δέκα είχαν εμπλακεί σε εικονικά τροχαία ατυχήματα και είχαν καταβληθεί επανειλημμένως μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις και τα άλλα πέντε (μικρής αξίας) τα οποία παρουσιάζονταν ως υπαίτια τροχαίων ατυχημάτων.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδίων για τον έλεγχο, διακανονισμό και πληρωμή των αποζημιώσεων, καθώς και συνεργασία τους με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png