"Κίνηση ματ" από το Σύλλογο Ξενοδόχων Αίγινας.


Με μία πρόταση που προκάλεσε το γενικό ενδιαφέρον συμμετείχε ο Σύλλογος Ξενοδόχων Αίγινας, σε σύσκεψη της Νομαρχίας Πειραιά για τον τουρισμό. Η σύσκεψη είχε μαζικό χαρακτήρα καθώς σε αυτή συμμετείχαν Δήμοι, φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου από την περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά. Σε αυτή τη σύσκεψη συζητήθηκαν πολλά ζητήματα και έγιναν πολλές προτάσεις, που μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί. Όμως από τις προτάσεις ιδιαίτερη αίσθηση έκανε αυτή του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Αίγινας κυρίου Σταύρου Καλαμάκη. Σύμφωνα με αυτή, ο κύριος Καλαμάκης δεσμεύθηκε ότι τα μέλη της Ένωσης θα καλύψουν το κόστος της μεταφοράς τουριστών από τον Πειραιά προς Αίγινα (Αίγινα, Σουβάλα, Αγ. Μαρίνα) με το συμβατικό πλοίο, εφόσον γίνει κράτηση για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις.

Η πρόταση αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία επιθετική κίνηση marketing, που σκοπό έχει να κινήσει μαζικά το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού, να έρθουν στην Αίγινα και να παραμείνουν στο νησί για τέσσερεις διανυκτερεύσεις, χωρίς να σκεφτούν το κόστος των ναύλων. Για το θέμα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Αίγινας κύριο Σταύρο Καλαμάκη, ο οποίος μας είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου και έχει γίνει μελέτη ανάλυσης κόστους, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση επιδότησης των ναύλων. Ο κύριος Καλαμάκης μας ενημέρωσε ότι το κλίμα μεταξύ των μελών του Συλλόγου είναι πολύ θετικό και ότι αυτή την περίοδο θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ λίγο αργότερα θα γίνουν επαφές με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε η μεγάλη αυτή προσφορά να γίνει γνωστή από όλο τον κόσμο.

Τέλος ο κύριος Καλαμάκης σε ερώτηση μας σχετικά με τη πληρότητα κατά τις ημέρες του "Αγίου Πνεύματος" εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή θα αγγίξει το 80-90%. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα, από την έκβαση και την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Νομαρχία Πειραιά
Δελτίο Τύπου

Μέτρα και δράσεις της Νομαρχίας Πειραιά για τη διασφάλιση των πολλαπλών ωφελειών του τουρισμού - Όχι στην τουριστική πολιτική με δανεικά το μήνυμα προς την Κυβέρνηση

Με στόχο ο ευρύτερος Πειραιάς και τα νησιά του να κερδίσουν το δύσκολο στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη μαζική συμμετοχή των εκπροσώπων των Δήμων και των φορέων ξενοδόχων, ενοικιαζομένων Δωματίων, καταστηματαρχών και γενικά επαγγελματιών του κλάδου, η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Νομαρχία Πειραιά για τον τουρισμό.

Στη σύσκεψη ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας αναφέρθηκε εκτενώς στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους έχει κινηθεί η τουριστική πολιτική της Νομαρχίας την τελευταία εξαετία, παρουσίασε τις 6 στοχευμένες ενέργειες και δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει και προχωρά η Νομαρχία Πειραιά ειδικά για τη φετινή χρονιά της κρίσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και καταστηματάρχες να προχωρήσουν σε πάγωμα ή και μειώσεις τιμών, ακόμα και του καφέ, αλλά και να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε ακόμη, στη συνέχεια και συνέπεια που διέπει την τουριστική πολιτική της Νομαρχίας, αλλά και στη φετινή καμπάνια με το σύνθημα «Στρίψτε για Αργοσαρωνικό», μια καμπάνια που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των 3,5 εκ. κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά τις στοχευμένες ενέργειες και αποφάσεις που έλαβε η Νομαρχία Πειραιά για την φετινή χρονιά όπως τις παρουσίασε ο Νομάρχης Πειραιά αυτές είναι :

1. Η αύξηση κατά 23,5 % σε σχέση με τον περσινό και 58,4 % σε σχέση με το 2004, του προϋπολογισμού του προγράμματος Τουριστικής Προβολής που εγκρίθηκε από την αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή και ανέρχεται στις 840.000 €. Στο σημείο αυτό ο Νομάρχης Πειραιά επέκρινε την Τουριστική Πολιτική με δανεικά που ασκεί η Κεντρική Διοίκηση, η οποία διανύοντας τα μισά της χρονιάς δεν έχει αποφασίσει ακόμη με ποιο ποσό θα συμμετέχει ο ΕΟΤ στα προγράμματα Τουριστικής Προβολής των Νομαρχιών, με αποτέλεσμα αυτά να καλύπτονται από τα ίδια έσοδά τους. Επίσης ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι ο ΕΟΤ καθυστερεί αναιτιολόγητα να εξοφλήσει τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας, με συνέπεια να προκαλούνται τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος Τουριστικής Προβολής και να πλήττεται καίρια το κύρος του θεσμού.

2. Η ένταξη στην τουριστική πολιτική της Νομαρχίας της πράσινης ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία Πειραιά εκπονεί μελέτες για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στον Σαρωνικό και για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού του Αγκιστρίου. Παράλληλα η Νομαρχία Πειραιά προχωρά στην αναβάθμιση του μοναδικού υδροβιότοπου της Ψήφτας στην Τροιζηνία, μετατρέποντάς τον σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία του ευρύτερου Πειραιά και όχι μόνο.

3. Η δημιουργία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και ακριβώς απέναντί από το σημείο από όπου φεύγουν τα πλοία για τον Αργοσαρωνικό τουριστικού περιπτέρου από όπου θα διανέμεται δωρεάν υλικό για τα νησιά και θα δίνονται πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Το περίπτερο θα είναι στη διάθεση των Δήμων, φορέων και επαγγελματιών.

4. Η πραγματοποίηση για πρώτη φορά σε επίπεδο Νομαρχίας Πειραιά τηλεοπτικού σποτ που θα τρέξει στα ΜΜΕ και θα προβάλλει τους προορισμούς των νησιών της Νομαρχίας,

5. H δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, με ανανέωση της τουριστικής σελίδας της Νομαρχίας και διαφημιστική εκστρατεία σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες για τον τουρισμό που έχουν αποδεδειγμένα υψηλή επισκεψιμότητα.

6. Παράλληλα η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας Πειραιά «Πειραϊκή Ανάπτυξη», θα λειτουργήσει ως σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης με τη συνεργασία των Δήμων και των φορέων της περιοχής μας.

Στη συνέχεια ο Νομάρχης Πειραιά απεύθυνε κάλεσμα στους φορείς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αποδείξουν ότι ο ευρύτερος Πειραιάς και τα νησιά του πρωτοπορούν σε ζητήματα τουριστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα :

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζομένων δωματίων ο κ. Μίχας ζήτησε, να μειώσουν στα μέτρα των δυνατοτήτων τους τις τιμές διαμονής και να προχωρήσουν στη διαμόρφωση γενναίων πακέτων προσφορών (π.χ. προσφορά 1 διανυκτέρευσης επί συνόλου 4 ημερών διαμονής και στην προσφορά 2 διανυκτερεύσεων επί συνόλου 7 ημερών) χωρίς βεβαίως να θιγεί καμία απολύτως θέση απασχόλησης και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Οι καιροί όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά απαιτούν προσαρμογές, ειδικά στις τιμές του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση που έρχεται να μεγαλώσει την δική μας εσωτερική κρίση που προϋπήρχε.

Απευθυνόμενος στους καταστηματάρχες ζήτησε να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών, αρχής γενομένης από ένα απλό αλλά τόσο καθημερινό προϊόν όπως είναι ο καφές. Συγκεκριμένα ο κ. Μίχας πρότεινε να διαμορφωθεί για παράδειγμα η τιμή του ελληνικού καφέ στο 1 ευρώ και η ανώτατη τιμή του καφέ να μην ξεπερνά τα 2 €.

Τέλος ο Νομάρχης Πειραιά ζήτησε από όλους τους φορείς να βελτιώσουν και να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που είναι το πρωτεύον ακόμη και σε σχέση με τις τιμές. «Το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών για το εύκολο κέρδος, ο τουρισμός του άρπα κόλλα που είμαι βέβαιος δεν αντιπροσωπεύει τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προκύψει για την περιοχή μας και αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσφήμηση» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε ακόμη στο μείζον και για τον τουρισμό ζήτημα της Ακτοπλοΐας.

Υπενθύμισε, ότι η ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ δεν έκρινε σκόπιμη μια συνάντηση με τον Νομάρχη, τους Δημάρχους και τους φορείς της περιοχής παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε με αποτέλεσμα το επίπεδο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών να εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα ναύλα παραμένουν παρά την πτώση της τιμής των καυσίμων σε σχέση με πέρσι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, τα δρομολόγια όποτε πραγματοποιούνται κανονικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ η Ύδρα και οι Σπέτσες παρά τις διαμαρτυρίες μας, εξακολουθούν να μην καλύπτονται με συμβατικό πλοίο παρά μόνο με ταχύπλοα με αποτέλεσμα το κόστος για διαδρομή μετ’ επιστροφής για ένα άτομο να φτάνει έως και τα 70 €, όσο κάνει δηλαδή το άθροισμα 3 απλών μεροκάματων» και πρόσθεσε «Τα οικονομικά μέτρα που έλαβαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, δεν αποτελούν παρά ασπιρίνη στο μείζον συγκοινωνιακό πρόβλημα των νησιών μας, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αναλογιστούμε ότι η τιμή του πετρελαίου (μπρεντ), που πέρυσι είχε χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις υπέρογκες αυξήσεις, έχει καταγράψει μείωση κατά 53,6% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο και κατά 61% με τον περσινό Ιούλιο».

Στη συνέχεια ο Νομάρχης Πειραιά παρουσίασε στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών στους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά προερχόμενα από την ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τα οποία η τουριστική κίνηση από το 2003 μέχρι το 2007 σημείωσε αύξηση της τάξης του 26,3 %. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφίξεων που αποτελούν απόρροια και της τουριστικής πολιτικής της Νομαρχίας σημειώθηκαν στην Ύδρα με 160 % και στις Σπέτσες με 114,2 %, και ακολουθούν τα Κύθηρα με 28,2 % και τα Μέθανα με 27,8 %.

Κλείνοντας ο κ. Μίχας υπογράμμισε ότι «Οι νέες δυσοίωνες συνθήκες που διαμορφώνονται για τον τουρισμό στα πλαίσια της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας μας και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, πρέπει να βρουν τη Νομαρχία Πειραιά, τους Δήμους και τους Φορείς της τοπικής κοινωνίας όχι μόνο με προθέσεις καλής θελήσεως, αλλά έτοιμους να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε το μερίδιό μας στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά. Με στοχευμένες και επιθετικές κινήσεις, σημαντικά κεφάλαια για την προβολή όλων των πτυχών που συνιστούν το τουριστικό μας προϊόν και προπαντός συνεργασία και προνοητικότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων. Είμαι βέβαιος ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς και τη σωστή προσέγγιση, μπορούμε όλοι μαζί να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και προσαρμογής στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών».

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και των φορέων που αφενός μεν υπογράμμισαν τη σημαντική παρέμβαση της Νομαρχίας στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου διατύπωσαν την έντονη αγωνία και ανησυχία τους για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, μια περίοδο που προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, τόσο λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όσο και λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά που αναμένεται να πλήξουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε διατυπώθηκαν και πρωτότυπες προτάσεις με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την καλύτερη τουριστική προβολή της περιοχής. Συγκεκριμένα :

ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης δεσμεύθηκε ότι τα μέλη της Ένωσης θα καλύψουν το κόστος της μεταφοράς τουριστών από τον Πειραιά προς Αίγινα (Αίγινα, Σουβάλα, Αγ. Μαρίνα) με το συμβατικό πλοίο, εφόσον γίνει κράτηση για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά πρότεινε τη δωρεάν διανομή τουριστικών οδηγών και φυλλαδίων από τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά

Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Αντικυθήρων πρότεινε την έκδοση φυλλαδίου για τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Οι παραπάνω προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τον Νομάρχη Πειραιά ο οποίος δεσμεύθηκε για την εκ νέου αύξηση τη νέα χρονιά του προϋπολογισμού του προγράμματος Τουριστικής Προβολής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Σπετσών Ευάγγελος Κονταξάκης, Ύδρας Κων/νος Αναστόπουλος, Αίγινας Παναγιώτης Κουκούλης, Μεθάνων Χρήστος Πάλλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Βρόντος, εκπρόσωποι από τους Δήμους Ρέντη, Αμπελακίων, Πόρου και από την κοινότητα Αντικυθήρων, ο πρόεδρος του ΕΕΠ κ. Γιώργος Μπενέτος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Χρήστος Τριφιάτης, εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Ακόμη παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωάννης Τσάκος, εκπρόσωποι από το Σωματείο Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής Πειραιά, τον Εμποροεπαγγελματικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Ύδρας, την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Αργοσαρωνικού, την Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ύδρας, τους Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων Αίγινας, Κυθήρων «Η Μυρτιδιώτισσα», Σπετσών, τον Σύλλογο Καταλυμάτων Αγίας Πελαγίας Κυθήρων, την Ένωση Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων», το Σωματείο Ιδιοκτητών Θαλασσίων Ταξί και Τουριστικών Σκαφών Τουρισμού κ.ά.π.

Από το Γραφείο Τύπου
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png