Κι όμως, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν γνώριζαν ότι το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Φυλακές έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.


Η έλλειψη γνώσης των θεμάτων, όπως συχνά έχει αναφερθεί στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους δεν μελετούν και δεν έρχονται προετοιμασμένοι για τα θέματα, αλλά ούτε και κρατούν ένα φάκελο, έστω με τα πιο σημαντικά από αυτά. Αυτό μοιραία οδηγεί σε λάθη και παλινδρομήσεις, ακόμη και σε σοβαρά θέματα.

Ένα σημαντικό λάθος που έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα σε θέμα από αυτά που χαρακτηρίζονται ως μεγάλα, ήταν το ζήτημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο το Aegina Portal είχε δημοσιεύσει ότι το έργο της αποκατάστασής του εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Για την ιστορία (που σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη είχε υποβάλει ερώτηση προς την υπουργό πολιτισμού για την αξιοποίηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Η ερώτηση έγινε τότε με αφορμή μία έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο με θέμα τα ενθυμήματα και τις ιστορίες από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Φυλακές. Η απάντηση που έλαβε η κυρία Σταματάκη από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου (το Aegina Portal δημοσίευσε τότε και τα δύο έγγραφα) είναι σημαντικότατη γιατί εξηγεί ακριβώς τα όσα έχουν συμβεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την ένταξή του στο Γ' ΠΕΠ Αττικής και την παραλαβή του στις 16 Μαΐου 2008. Να σημειώσουμε ότι ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν υπήρχε ένα επίσημο έγγραφο, που να είχε παρουσιαστεί δημόσια και στο οποίο να δηλώνεται το χρονικό πλαίσιο των ενεργειών που είχαν γίνει για την επισκευή του κτηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις αοριστολογίες και ανακρίβειες. Το κέρδος από την ερώτηση της βουλευτού Ελένης Σταματάκη (είχαν προηγηθεί αρκετές συζητήσεις με τον οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας) ήταν διπλό, καθώς στο έγγραφο της απάντησης επιβεβαιώθηκε τότε η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Αττικής 2014 - 2020 (τότε ήταν στη διαδικασία αξιολόγησης). Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε ένα πολύ μεγάλο λάθος, καθώς τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δεν γνώριζαν τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα ο κύριος δήμαρχος είπε: "Το Ορφανοτροφείο, που μας λυπεί όλους, αυτό το κτήριο αυτή η ιστορία αλλά αυτό δεν αλλάζει καθόλου. Ας μας το δώσουν να το φτιάξουμε εμείς. Έστω και με χορηγίες, θα βρούμε τρόπους. Όλοι, κι εσείς κι εμείς θα βρούμε τρόπους, δυστυχώς δεν το δίνουν. Δεν ξέρω γιατί. Τέτοιο πείσμα δεν το έχω καταλάβει. Εμείς συνεχίζουμε και σε αυτή την περίπτωση, κύριε Παναγιώτη μια και είσαστε εδώ (απευθύνεται στον κύριο Παναγιώτη Πατσακιό, συντονιστή της ομάδας μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας) να κάνουμε μια καινούργια επίσκεψη, γιατί είχαμε ξανακάνει μία επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και να πάμε να τους πούμε κύριοι, είναι ανεπίτρεπτο να γκρεμίζεται αυτό το κτήριο να γκρεμίζεται η ιστορία. Να μας το δώσουν, τμηματικά, ένα - ένα. Υπάρχουν δύο εκατομμύρια, ας το ξεκινήσουμε αύριο το πρωί. Να δείξουμε ότι ξέρεις, κάτι κάνουμε".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Παραδόξως ούτε από την μείζονα, ούτε από την ελάσσονα αντιπολίτευση υπήρχε κάποια αντίδραση. Τότε τον λόγο, εκτός διαδικασίας πήρε ο κύριος Παναγιώτης Πατσακιός που εξήγησε ότι η ένταξη του έργου έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Μάιο στο Aegina Portal και ότι η πράξη που επίσης έχει δημοσιευθεί προβλέπει ημερομηνίες εργασιών κτλ. Ο κύριος Πατσακιός προέτρεψε μάλιστα να διαβαστεί η απόφαση όπως είχε δημοσιευθεί από το Aegina Portal, κάτι που δεν ήταν εφικτό λόγω σύνδεσης.

Να σημειώσουμε ότι ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης έχει οριστεί η 28η Σεπτεμβρίου 2018 και λήξης 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ υπάρχει κατανομή και δημοσιευμένη η κατανομή ανά κατηγορία.
Στα τρέχοντα, από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής το έργο έχει αναλάβει Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας κυρία Ευαγγελία Αποστολάκη και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 1.881.647,31 ευρώ. Η απόφαση που υπογράφει η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι: "Αποφασίζει την ένταξη της Πράξης "Αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας) για νέες χρήσεις" στον Άξονα Προτεραιότητας "Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον" του Ε.Π. "Αττική". Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ").


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png