Ανοιχτή παραμένει η παραλία της Αίγινας το βράδυ, δεν εφαρμόστηκε η βραδυνή πεζοδρόμηση. Τι προβλέπεται.

 
Όπως συνέβη και πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έτσι και φέτος δεν εφαρμόστηκε η βραδυνή πεζοδρόμηση στην παραλία της Αίγινας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συζητήσεις που είχαν γίνει πέρυσι τέτοια εποχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχε η ενημέρωση ότι η πεζοδρόμηση στην παραλία της Αίγινας δεν είχε εφαρμοστεί καθώς υπήρξε καταγγελία. Από πέρυσι το Πάσχα και για την επόμενη περίοδο η πεζοδρόμηση γίνονταν με 48ωρες άδειες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τις οποίες ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει ο τότε δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Σε συνεδρίαση στις 18 Ιουνίου στην αρχή του καλοκαιριού του 2019 οι αιρετοί ψήφισαν την επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων (υπάρχουν αποφάσεις του 2007, 2008, 2011, 2012, 2014, 2016, 2017 και βέβαια οι προτάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του 2018 - την απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ) για την πεζοδρόμηση της παραλίας τις βραδινές ώρες, όπως άλλωστε γίνονταν επί δεκαετίες.
 
Το σημαντικό αυτό ζήτημα για την καθημερινότητα του νησιού, σε αυτή την τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο της τουριστικής αιχμής, είχε μείνει σε μία σύσκεψη που θα γίνονταν ανάμεσα στην τότε δημοτική αρχή με την διοίκηση της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου την επόμενη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Ιουνίου 2019. Από τότε το θέμα δεν επανήλθε, δεν υπήρξε κάποια μόνιμη τακτοποίηση μέσω ΦΕΚ όπως είχε συζητηθεί τότε και παραμένει ανοιχτό.
 
Άρα εάν έπρεπε να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση της παραλίας της Αίγινας αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία θα βασίζονταν στην τροπολογία για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) στο σχέδιο νόμου: "Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη" και των διατάξεων για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, βάσει της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Aegina Portal είχε υποβάλει ερώτηση για την εφαρμογή των νέων διατάξεων στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 22 Μαΐου 2020. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει οριστεί για τις 9 Ιουνίου 2020, δηλαδή την Τρίτη. Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου και ψηφίστηκε την επόμενη. Ο δήμος ενδεχομένως να έπρεπε να είχε εφαρμόσει τις δυνατότητες που του δίνει η νέα τροπολογία νωρίτερα (αυτό προϋποθέτει ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα είχε έτοιμη την μελέτη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να είχε συνεδριάσει πριν το τριήμερο και θα είχαν προλάβει να ενημερωθούν και οι καταστηματάρχες) οπότε η εικόνα στην παραλία κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να ήταν διαφορετική.
 
Τι αναφέρει σχετικά η τροπολογία:
 
Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης. Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου, η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α' 57) και του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 (Α' 87), και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης KOL διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑΜΕΑ. Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν μέχρι 31.12.2020.
 
 
Για την μόνιμη λύση του ζητήματος ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε ότι υπάρχει η πρόβλεψη να ανατεθεί μελέτη για το ρυμοτομικό, βάσει της οποίας θα οριστούν οι πεζοδρομήσεις στην Αίγινα, ενώ έχει ζητήσει προτάσεις και από τις Κοινότητες της Αίγινας.

Σε κάθε περίπτωση ειδική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ασφαλή διέλευση των πεζών και των ΑΜΕΑ. Στο ρεπορτάζ που έκανε το Aegina Portal χθες, εντοπίστηκαν προβλήματα κυρίως από παράνομο παρκάρισμα - παραμονή οχημάτων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png