"Έφυγε" ο ζωγράφος Φραγκίσκος Κάππος..

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Αιγινήτης ζωγράφος Φραγκίσκος Κάππος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες μετά από περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει τη θλίψη μεταξύ των κατοίκων του νησιού, καθώς αποτέλεσε για δεκαετίες, όχι μόνο ένα κομμάτι του πολιτισμού της Αίγινας, αλλά και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας. Γεννήθηκε το 1938 στην Αίγινα και όταν ολοκλήρωσε το γυμνάσιο σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου και Θεάτρου δίπλα στο Μάνο Κατράκη, την Ελένη Βακαλό, το Γιάννη Τσαρούχη και άλλους σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης. Αργότερα σπούδασε στο Μιλάνο όπου γνωρίστηκε με τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και τον Ερνέστο Χάλφτερ. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο και σε πολλά ακόμη θεατρικά σχήματα από διάφορες θέσεις. Έργα του υπάρχουν σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


"Δεν μπορούσα να φανταστώ πως ύστερα από πενήντα χρόνια και τελειώνοντας την ζωγραφική μου καριέρα, θα απαλλασσόμουν από την δέσμευση της φόρμας, του περιγράμματος και θα κατέληγα στο ίδιο αισθητικό παιχνίδι που οδήγησε τον Τσίγκο στη ζωγραφική του. Όπως το όνειρο με τις κερματισμένες του εικόνες, έτσι και η ζωγραφική των τελευταίων μου χρόνων αναφέρεται στα βιώματα της ζωής" είχε πει ο Φραγκίσκος Κάππος μιλώντας στο Aegina Portal στην τελευταία του ατομική έκθεση τον Αύγουστο του 2009. Το Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο Ναυτικός Όμιλος Βροχείων τον τίμησε με μία ειδική εκδήλωση. Τελευταία φορά που ο Αιγινήτης ζωγράφος μίλησε στο Aegina Portal ήταν στην έκθεση του Τάκη Μαρίνη "Χρόνος και Πέτρα", όπου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δουλειά του Αιγινήτη γλύπτη, ενώ ιδιαίτερα ευρηματική ήταν η παρέμβασή του στην τιμητική εκδήλωση για το ζωγράφο Δημήτρη Χατζίνα στο Λαογραφικό Μουσείο. Τέλος ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η έκθεσή του με τίτλο "Οι τελευταίοι άγγελοι" που κράτησε για τρεις μέρες στο Λαογραφικό Μουσείο το Νοέμβριο του 2007.

Η εξόδιος ακολουθία του Φραγκίσκου Κάππου θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι στην Παναγίτσα, ενώ θα ακολουθήσει καφές στο "Αιάκειον".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png