Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Γιώργος Μπόγρης μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έκδοση του περιοδικού "Η Αιγιναία" λόγω της κρίσης.


Μία από τις σημαντικότερες εκδοτικές προσπάθειες που έχουν γίνει στην Αίγινα είναι αυτή του περιοδικού "Η Αιγιναία". Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν την άφησε ανέγγιχτη. Αντίθετα, όπως και τόσες άλλες ποιοτικές εκδόσεις σε όλη την Ελλάδα, απειλεί να την αφανίσει. Από τα δύο τεύχη κάθε χρόνο, έφτασε να εκδίδεται μία φορά κι αυτή με μεγάλη προσπάθεια, ώστε "να βγουν" τα οικονομικά. Ο συνδυασμός της οικονομικής ύφεσης και το γεγονός ότι η πολιτιστική αυτή έκδοση δεν λειτουργεί με εμπορικούς όρους, δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης σε μία εκδοτική προσπάθεια που και αποδοχή έχει και το υλικό της είναι πολύτιμο για την ανάδειξη των τομέων του πολιτισμού της Αίγινας. Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού εξέδωσε επιστολή, με την οποία από την μία δημοσιοποιεί τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων και από την άλλη προτείνει μορφές οικονομικής προσφοράς για τη διάσωση της.

Ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού "Η Αιγιναία" κ. Γιώργος Μπόγρης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal για τα προβλήματα επιβίωσης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση: "Η Αιγιναία" έχει μία ιστορική διαδρομή δεκαεπτά χρόνων. Πρωτοεκδόθηκε το 2000, είναι περιοδική έκδοση πολιτιστικού περιεχομένου. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει εικοσιοκτώ τεύχη. Η έκδοση ήταν εξαμηνιαία. Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, αναγκαστήκαμε να την κάνουμε ετήσια, γιατί δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. "Η Αιγιναία" είναι μία μη κερδοσκοπική έκδοση, την εκδίδει η ομώνυμη αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία "Η Αιγιναία" και διευθύνεται από τον διευθυντή και τη συντακτική επιτροπή η οποία συγκροτείται από ένδεκα γνωστούς Αιγινήτες, που ασχολούνται με τα πολιτιστικά, την τέχνη, της αρχιτεκτονική, τη λαογραφία, επιστημονικά άρθρα και όλα αυτά περιλαμβάνονται μέσα στο περιεχόμενο του κάθε τεύχους. Έχει μία θέση περίοπτη στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, όχι μόνο όσον αφορά την παρουσίαση του ιστορικού, του λαογραφικού, του αρχαιολογικού πλούτου, της αρχιτεκτονικής, των κοινωνικών σχέσεων και χίλια δυο άλλα πράγματα τα οποία άπτονται του πολιτισμού, αλλά και με θέσεις και με παρεμβάσεις και προτάσεις. Εκτός από την αρθρογραφία του περιοδικού, "Η Αιγιναία" έχει διοργανώσει και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, με μουσικό περιεχόμενο, λογοτεχνικό, ημερίδες. Η επιβίωσή της στηρίζεται στην πώληση των τευχών, τα οποία πωλούνται εδώ στην Αίγινα και σε κάποια επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας".

Η οικονομική κρίση δεν άφησε όμως πολλά περιθώρια και ο κύριος Μπόγρης εξηγεί γιατί: "Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, άγγιξε και εμάς, όπως άγγιξε και άλλα, πολλά περιοδικά τα οποία σταμάτησαν. Ιστορικά περιοδικά, όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Αθήνα και αλλού. Επιπλέον, το χειρότερο από όλα, ήταν ότι μας επιβλήθηκε ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, το οποίο αφορά το τέλος επιτηδεύματος. Αν είναι δυνατόν μία μη κερδοσκοπική έκδοση να επιβαρύνεται με το τέλος επιτηδεύματος, αναδρομικά μάλιστα από το '11. Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα το οποίο μας έβγαλε έξω από τον προϋπολογισμό μας και αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα επιβίωσης".

Οι πωλήσεις των καινούργιων τευχών, όσο και των παλαιών, που άλλωστε έχουν σημαντική αρχειακή αξία έχουν μειωθεί. Έτσι μειώθηκαν και τα έσοδα. Λύση σε όλα αυτά μπορεί να είναι μία προσφορά, μία χορηγία ή η δημοσίευση κάποιων διαφημίσεων ώστε το περιοδικό να διασωθεί τελικά, εξηγεί ο κύριος Μπόγρης, που συμπληρώνει ότι ήδη έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον ακόμη και από τον Μητροπολίτη κ. Εφραίμ ο οποίος έχει διαθέσει μία πίστωση για αυτό το σκοπό. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει παρουσιαστεί και από φίλους του περιοδικού "Η Αιγιναία" που προτίθενται να βοηθήσουν.

Όσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κύριο Γιώργο Μπόγρη στα τηλέφωνα: 2297026625 και 6944370587 και στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png