Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης για το πλωτό ασθενοφόρο, το ελικοδρόμιο και την ενίσχυση του Λιμεναρχείου της Αίγινας.


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε χθες ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Μούρτζης, για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη. Σ' αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, για την παραχώρηση ενός σκάφους Lambro 512 του Λ.Σ., για την αναβάθμιση του επιχειρησιακού σκάφους του Λιμεναρχείου Αίγινας και την ενίσχυση του προσωπικού του Λιμεναρχείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος Μούρτζης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, για το σκάφος Lambro 512, υπάρχει η διάθεση από τον υπουργό, να διατεθεί επιχειρησιακά στην Αίγινα μετά την επισκευή του. Για αυτό το σκοπό θα γίνει μία ακόμη συνάντηση. Αυτή την περίοδο, αυτό και ένα ακόμη όμοιο σκάφος, βρίσκονται σε ναυπηγείο της βόρειας Ελλάδας για επισκευή. Η νέα συνάντηση θα γίνει όταν το σκάφος είναι έτοιμο και καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Το νέο ταχύπλοο του Λιμεναρχείου Αίγινας, ένα ταχύπλοο σκάφος μήκους 9 μέτρων, με δύο μηχανές 250, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που διαθέτει σήμερα το Λιμεναρχείο, θα καταπλεύσει στην Αίγινα τις επόμενες ημέρες. "Μπορεί και αύριο", είπε ο κύριος Μούρτζης. Επίσης, αποφασίστηκε η δύναμη του Λιμεναρχείου στην Αίγινα να ενισχυθεί με δύο αξιωματικούς, ενώ αργότερα θα στελεχωθεί και από έναν υποπλοίαρχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνέδεσε τη συζήτηση για το σκάφος Lambro 512 με τη λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου. Σε επισήμανση ότι στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης από την "Πρωτοβουλία Κατοίκων Αίγινας για το Κοινωφελές Πλωτό Ασθενοφόρο", ο Δήμος της Αίγινας δεν εκπροσωπήθηκε, ο κύριος Μούρτζης είπε ότι ο ίδιος απουσίαζε. Για την πρωτοβουλία είπε: "Πραγματικά συγχαίρω όλους αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν μία τέτοια πρωτοβουλία", σημειώνοντας ότι "Κανένας δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες που γίνονται". Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.

Αν τελικά το ζήτημα με το Lambro 512 "κλείσει" θετικά για τον δήμο της Αίγινας, το πλωτό θα βρίσκεται μόνιμα στο λιμάνι του νησιού, θα στελεχώνεται από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και θα συντηρείται από την υπηρεσία στην οποία ανήκει.

Στο κύριο Μούρτζη παρατέθηκαν στοιχεία από παλαιότερα ρεπορτάζ του Aegina Portal που αφορούν την μεταφορά ασθενών κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σε ένα από αυτά το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στην Αίγινα για να παραλάβει τον ασθενή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Στο ίδιο περιστατικό μία τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού που κατάφερε να φτάσει έξω από το λιμάνι, αποχώρησε χωρίς να παραλάβει το ασθενή γιατί δεν κατάφερε να προσεγγίσει. Το σκάφος Lambro 512 του Λ.Σ. δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψει γιατί ήταν εκτός λειτουργίας σε συντήρηση. Το θρίλερ τελειώνει για τον ασθενή αργά το βράδυ στο ελικοδρόμιο του Τούρλου, όπου ένα ελικόπτερο Super Puma παραλαμβάνει τον ασθενή. Το ρεπορτάζ αυτό, αφορά περιστατικό που έγινε τον Νοέμβριο του 2008. Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια και όμως ακόμη η εικόνα μοιάζει να είναι η ίδια. Ο κύριος Μούρτζης είπε σχολιάζοντας: "Δεν ξέρω πως γίνεται και γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση", μεταφέροντας τη συζήτηση για ένα χρόνιο πρόβλημα της Αίγινας στη πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό.

Σε επόμενο ερώτημα για την τύχη, συνολικά, της υπόθεσης του "πλωτού ασθενοφόρου", εάν δηλαδή τον προβληματίζει η πιθανότητα να αλλάξει η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου μετά από ένα διάστημα, ο κύριος Μούρτζης είπε: "Τουλάχιστον αυτό το διάστημα που μου απομένει και εύχομαι να έχουμε υγεία, τα δυόμιση χρόνια, δεν με προβληματίζει τίποτα σε αυτό που πιστεύω και σε αυτό που αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση".

Σε ερώτηση για τη δημιουργία μίας διευρυμένης επιτροπής, με αρμοδιότητες που αφορούν την διαχείριση υποδομών όπως το πλωτό ασθενοφόρο ή το ελικοδρόμιο (όταν αυτές υπάρξουν) ο κύριος Μούρτζης εξέφρασε θετική άποψη. Επίσης, σε άλλη ερώτηση εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν τίθεται το δίλημμα: ή πλωτό ασθενοφόρο ή ελικοδρόμιο, "χρειάζονται και τα δύο" είπε.

Σε άλλο θέμα και ερώτημα, εάν είναι ευχαριστημένος από τον ρυθμό με την κινούνται οι διαδικασίες για το ελικοδρόμιο, απάντησε πως όχι, σημειώνοντας ότι "δεν είναι απόρροια δική μας". Για την παράθεση των στοιχείων που έκανε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτιώτης, για το ελικοδρόμιο στο Λεόντι, είπε ότι στην περίπτωση του Λεοντίου τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα. "Πιστεύω ότι ναι, μπορεί να εξελιχθεί, το βλέπω πιο ορατό" είπε ο κύριος Μούτζης.

Στο "δια ταύτα", για το πότε δηλαδή θεωρεί ότι θα έρθει στην Αίγινα το Lambro 512, ο κύριος Μούρτζης είπε "σύντομα". Σε ερώτηση εάν λέγοντας"σύντομα" εννοεί πριν το Πάσχα ή πριν το καλοκαίρι, ο κύριος Μούρτζης μετέφερε την απάντηση του υπουργού: "Το ένα από τα δύο θα επιδιώξουμε να έρθει στην Αίγινα", τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει.

Ο Δήμαρχος Αίγινας ευχαρίστησε τον διευθυντή προσωπικού του Λ.Σ. κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδο για τη βοήθειά του, ευχαρίστησε επίσης τον αξιωματικό του Λ.Σ. κύριο Κυριάκο Γκαρή και τους δύο αξιωματικούς που εκτελούν χρέη Λιμενάρχη Υπολιμενάρχη στην Αίγινα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png